Rastislav Búgel Samospráva

Divný predaj pozemku: Podľa prokurátora zastupiteľstvo porušilo zákon!

Nitrianske mestské zastupiteľstvo porušilo zákon o majetku obcí. Konštatuje to Okresná prokuratúra v Nitre vo svojom proteste, v ktorom napadla predaj časti pozemku na Klinčekovej ulici. Záujem o jeho kúpu mali dvaja záujemcovia.

Ilustračný obrázok k článku Divný predaj pozemku: Podľa prokurátora zastupiteľstvo porušilo zákon!
Foto: Rastislav Búgel

Ešte v roku 2009 požiadala o kúpu pozemku pred svojím domom rodina z Nitry. Mesto žiadosti nevyhovelo, no v roku 2012 predalo pozemok ako prípad hodný osobitného zreteľa druhej rodine. Tým sa následne skomplikoval vstup do rodinného domu prvej rodiny. Podľa prokurátora tak došlo zo strany mesta k viacerým pochybeniam. „Ako prokurátor tvrdím, že mestské zastupiteľstvo porušilo zákon, ak napadnutým uznesením schválilo predaj konkrétneho pozemku bez existencie dôvodu hodného osobitného zreteľa. Ten dôvod nebol v uznesení mestského zastupiteľstva zdôvodnený tak, ako to predpokladá zákon. Okrem toho rôznym spôsobom vybavilo totožné žiadosti o kúpu pozemku a svojím konaním zapríčinilo sťaženie užívania rodinného domu v Nitre na Klinčekovej ulici,“ zdôvodnil svoje stanovisko prokurátor Jaroslav Maček.

Podľa prednostu k pochybeniu nedošlo

Prednosta mestského úradu Igor Kršiak vo svojom stanovisku odporučil mestskému zastupiteľstvo nevyhovieť protestu, pretože stanovisko prokuratúry pokladá za nedôvodné a právne neakceptovateľné. „Prokurátor používa subjektívne posúdenie a konštatovanie, nakoľko nehodnotí ani procesnú, ani vecnoprávnu rovinu zákonnosti postupu mesta, ale hodnotí iba obsahovú náplň tej časti uznesenia mestského zastupiteľstva, v ktorej sa hovorí o dôvode osobitného zreteľa. Textové znenie a obsah uznesenia nepatrí do sféry pôsobnosti prokurátora, ale uvedené prináleží výlučne orgánu mesta, teda mestskému zastupiteľstvu,“ konštatuje Kršiak v materiáli určenom na dnešné rokovanie mestského zastupiteľstva. Ako dodal, celý postup prevodu majetku bol vykonaný v súlade so zákonom, čo podľa jeho slov potvrdila aj Správa katastra Nitra zápisom vkladu do katastra nehnuteľností.

Zmätok s pozemkom

Podľa Mačeka však nie je možné prijať právny názor, že je len na vôli obce, ako bude predávať svoj majetok. „Správa katastra okrem toho nepreskúmava zákonnosť postupu mesta, to môže robiť iba prokuratúra a súd. Prokuratúra má právomoc preskúmavať uznesenia mestského zastupiteľstva, ktoré musí mať na predaj z dôvodu hodného osobitného zreteľa výrazný dôvod. Mesto navyše svojím uznesením spôsobilo stav, kedy sa iný žiadateľ o pozemok nemohol dostať ku svojmu rodinnému domu,“ zhodnotil dôvody protestu prokuratúry Maček.

Chcú nájsť riešenie

Zastupiteľstvo napokon prerokovanie tohto bodu odložilo na svoje marcové rokovanie. Dovtedy sa bude mesto snažiť nájsť také riešenie, ktoré bude vyhovovať obom rodinám, ktoré mali o pozemok na Klinčekovej ulici záujem. „Ja som spokojný s týmto riešením, ktoré sa prijalo. Mesto vyvíja určitú iniciatívu, aby sa tento problém vyriešil aj bez protestu prokurátora. Predpokladám, že ten časový priestor, ktorý sa vytvoril tým, že sa prerušilo rokovanie a oddialilo sa to na 27. marca, je dobrým kompromisom a pokúsime sa dovtedy jednak vyriešiť samotný problém a následne informovať krajského prokurátora o výsledku,“ povedal nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM