Rastislav Búgel Kultúra

Divadelná Nitra sa blíži: Slovensko budú zastupovať štyri inscenácie

Na Medzinárodnom divadelnom festivale Divadelná Nitra budú tento rok zastupovať Slovensko štyri inscenácie. Pozrite si, aké to budú.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná Nitra sa blíži: Slovensko budú zastupovať štyri inscenácie
Zdroj: Dnes24.sk

Na Medzinárodnom divadelnom festivale Divadelná Nitra budú tento rok zastupovať Slovensko štyri inscenácie. Ako informovali organizátori festivalu, pôjde o hru Mojmír II. alebo Súmrak ríše z dielne Činohry Slovenského národného divadla, Veľký zošit z Divadla Andreja Bagara v Nitre, Domos Eros Viera nezávislého zoskupenia Med a prach a Spiatočka z Divadla Thália Košice.

Desiatky podujatí

Okrem divadelných predstavení hlavného programu budú môcť hostia festivalu navštíviť aj filmové projekcie, verejné čítania, výstavy, performancie, inštalácie a intervencie vo verejnom priestore. Pripravených je takmer 60 podujatí sprievodného programu z rôznych umeleckých i spoločenských oblastí na tému festivalu, ktorou je Empatia. „Súčasťou programu bude aj Verejná debata: Empatia – zdieľať a dávať s osobnosťami z rôznych oblastí a medzinárodný kritický seminár pre kritikov a divadelníkov z piatich krajín V4@THEATRE – Divadelná Nitra 2015 Residency pod vedením renomovaného francúzskeho teatrológa Particea Pavisa,“ uviedla PR manažérka festivalu Zuzana Golianová.

Jedno z najvýznamnejších podujatí

Ako pripomenula, Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším divadelným festivalom a jedným z najvýznamnejších medzinárodných podujatí na Slovensku. Je výberovou prehliadkou európskeho divadelného umenia s dôrazom na činoherné divadlo a inovatívne formy scénického umenia, zároveň sa vyznačuje prekračovaním hraníc druhov a štýlov. Festival ponúka multimúzickú zostavu sprievodných podujatí, teda divadlo, film, výtvarné umenie, hudbu a umenie vo verejnom priestore. „Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa programovo profiluje ako platforma iniciujúca pohyb ideí, kreatívneho myslenia a vyjadrovania. V tomto zmysle slúži ako protiváha komerčného a konvenčného umenia,“ dodala Golianová.

Čítajte tiež:

Blíži sa koncert Hoj vlasť moja: Výťažok zo vstupného poputuje na opravu Nitrianskeho hradu

Zoznam pamätihodností mesta: Mali by doň pribudnúť ďalšie objekty

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM