Lucia Lauková Kultúra

Divadelná Nitra predstaví aj 5 inscenácií zo Slovenska: Hovoria o extrémizme

25. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra uvedie aj 5 slovenských inscenácií. Výber predstavení bude hovoriť o extrémizme.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná Nitra predstaví aj 5 inscenácií zo Slovenska: Hovoria o extrémizme
Foto: Rastislav Búgel

Slovenské inscenácie, ktoré uvedie tohtoročný 25. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, budú hovoriť o zrode extrémizmu i dobách komunizmu. Teatrologička Dáša Čiripová, ktorú si Divadelná Nitra tento rok zvolila za kurátorku slovenského programu, vybral z ponuky slovenských divadiel päť inscenácií. „Tie rozprávajú o osude manželky neoblomného marxistu a hlbokom komunizme, o žene, ktorá tyranizovala susedov a o rodiacom sa extrémizme, pôžitkárskych tridsiatnikoch a súčasnom európskom konzume, ale aj o malomeštiackej identite a o Slovensku,“ uviedla PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková.

Do hlavného programu festivalu, ktorý sa bude konať od 23. do 28. septembra, sa dostali inscenácie Vtedy v Bratislave zo Slovenského komorného divadla Martin, hra Jama deravá bratislavského Divadla Astorka Korzo'90, Opernball Petry Fornayovej, Solo Lamentoso Slávy Daubnerovej a Divadlo Andreja Bagara v Nitre sa predstaví hrou Hamlet je mŕtvy – Faust je hladný.

„Výber nebol jednoduchý. Mojím hlavným kritériom sa stala spoločenská výpoveď a humánny odkaz pre jedinca žijúceho v súčasnosti. Mnohé inscenácie spĺňali síce estetické kritériá, ale v zámere v mnohom zaostávali za formálne menej dokonalými titulmi, ktoré majú snahu reflektovať a kriticky upozorňovať na javy v súčasnej spoločnosti. Opäť som sa stretla so skutočnosťou, ktorá sa v slovenskom divadle už historicky opakuje, že nezávislé divadlá, ktoré často bojujú o svoju existenciu, sa nevyhýbajú aktuálnej reflexii doby a ľudí v nej žijúcich,“ skonštatovala Dáša Čiripová.

Môže vás zaujímať:

Divadelná Nitra oslávi jubileum Ódou na radosť: Takýto bude hlavný program

Staňte sa súčasťou Medzinárodného festivalu: Divadelná Nitra hľadá posily

Divadelná Nitra oslávi 25 rokov: Program zacieli na hodnoty Európskej únie

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM