Webnoviny - Rôzne

Detský fond pokračuje v kampani Aby deti nezomierali

Detský fond Slovenskej republiky pokračuje v kampani Aby deti nezomierali, zameranej na zníženie úrazov detí. Jej cieľom je zvýšiť bezpečnosť detí na ceste do školy a zo školy, zvýšením ich informovanosti a viditeľnosti na cestách.

Reflexné predmety a informačný materiál budú dnes rozdávať prvákom učitelia a na uliciach pri vybraných priechodoch pre chodcov policajné hliadky. Zvyšok materiálov sa bude rozdávať pri rôznych podporných akciách. Súčasťou jesennej kampane sú aj letáky pre dospelých, ktoré majú formu listu napísaného dieťaťom, apelujúce na opatrnosť vodičov.

Do projektu sa zapojilo aj Ministerstvo školstva, ktoré vytvorilo komplexný systém na zvyšovanie bezpečnosti žiakov základných škôl v premávke. „Ide o vzdelávacie programy, súčasťou ktorých je dopravná výchova vo všetkých ročníkoch základných škôl, vzdelávanie pedagogických zamestnancov a zabezpečenie praktického výcviku žiakov na detských dopravných ihriskách,“ uviedol Ján Palkovič z Ministerstva školstva SR.

„Vysoký počet nehôd detí na cestách nás presvedčil, že venovať sa tejto téme má naozaj význam,“ povedala dnes na tlačovej besede riaditeľka Detského fondu Slovenskej republiky Alena Synková a dodala, že „hrozbou pre chodcov a hlavne pre deti sú vodiči motorových vozidiel, ktorí svojou neohľaduplnosťou, slabou predvídavosťou, agresivitou a hazardným spôsobom jazdy majú na nehodách veľký podiel viny .“

Štyridsať percent úrazov, spôsobených pri dopravných nehodách, sa končí smrťou dieťaťa. V roku 2008 zomrelo pri haváriách na cestách 28 detí. Najrizikovejšiu skupinu chodcov sú deti od päť do deväť rokov, ktoré boli účastníkmi 180 nehôd.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM