Rastislav Búgel Kultúra

Desivo realistický pohľad na život v Moskve: V Tatre si pozrieme zaujímavý film

Opäť tu máme niečo pre priaznivcov filmovej tvorby. Aj tento rok si pozrieme zaujímavé filmy počas projektu Film Café Europa.

Ilustračný obrázok k článku Desivo realistický pohľad na život v Moskve: V Tatre si pozrieme zaujímavý film
Zdroj: Dnes24.sk

Premietaním filmu nemeckého režiséra Dennisa Gansela s názvom Štvrtá mocnosť bude 21. októbra v nitrianskom Kinoklube Tatra pokračovať projekt Film Café Europa, ktorý tento rok na jar prinieslo Zastúpenie Európskej komisie (ZEK) na Slovensku a spoločnosť Film Europe Media Company. Podľa vedúceho ZEK na Slovensku Dušana Chreneka sa projekt stretol s veľkým záujmom už začiatkom tohto roku.

„Som preto veľmi rád, že sa nám ho podarilo opätovne priniesť. Na premietanie sme zámerne vybrali filmy, ktoré môžu byť vnímané aj kontroverzne a určite vyvolajú živú diskusiu. Chceme, aby sa návštevníci zamysleli aj nad nie úplne bežnými témami,“ skonštatoval Chrenek. Premietania sa uskutočnia v Nitre, Bratislave a Žiline. Súčasťou každej projekcie bude diskusia Juraja Kušnierika s pozvanými hosťami o tom, ako téma filmu súvisí so životom ľudí na Slovensku a aktuálnym vývojom v Európskej únii.

Prvý film i následná diskusia v nitrianskom Kinoklube Tatra sa budú zaoberať otázkou, či sa dnešná Európa má báť Ruska. Tému navodí už film Štvrtá mocnosť. Ten podľa Chreneka ponúka desivo realistický pohľad na život v Moskve riadený politickými záujmami. Rozpráva príbeh nemeckého novinára, ktorý pracuje v ruskom bulvárnom médiu. Po tom, ako napíše politicky ladený nekrológ, sa spustí reťaz udalostí, ktoré zmenia hlavnému hrdinovi život. Je zatknutý ako terorista a musí čeliť rôznym tajomstvám. Po premietaní filmu bude nasledovať diskusia o súčasnom Rusku s Jurajom Kušnierikom, fotografom a aktuálnym držiteľom ceny Slovak Press Photo za sériu fotografií z kyjevského Majdanu Michalom Burzom a fotoreportérom a zakladateľom organizácie Človek v ohrození Andrejom Bánom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM