Lucia Lauková Rôzne Rôzne

Dedina pri Nitre prichádza s ojedinelým projektom: Ulice chcú rozzelenať vďaka super nápadu!

Dedine ležiacej iba pár kilometrov od Nitry sa úspešne darí realizovať zaujímavé projekty. Na pláne má aj projekt, ktorý sa radí medzi ojedinelé v rámci celého Slovenska. Pozrite si, ako chce obec rozzelenať svoje ulice.

Ilustračný obrázok k článku Dedina pri Nitre prichádza s ojedinelým projektom: Ulice chcú rozzelenať vďaka super nápadu!
Zdroj: Dnes24.sk

Obec Jelšovce sa vďaka úspešným projektom a rozumnému hospodáreniu darí postupne modernizovať a meniť na miesto, kde sa ľuďom žije príjemne. Ako pripomenul starosta Ladislav Hroššo, dedina je dnes už plne plynofikovaná i elektrifikovaná. Dobudovaná je kanalizačná sieť aj s čistiarňou odpadových vôd a momentálne sa už buduje aj vodovodná sieť.

Nové rodinné domy

Obci sa postupne darí modernizovať školské zariadenia, hľadá tiež možnosti, ako pomáhať seniorom, ktorých počet sa v Jelšovciach každý rok zvyšuje. Dedina je od Nitry vzdialená iba deväť kilometrov, takže má potenciál prilákať aj mladých ľudí, pre ktorých sa snaží pripraviť vhodné podmienky na výstavbu rodinných domov.

„Máme už určenú vhodnú lokalitu na výstavbu 25 rodinných domov. Celá lokalita je pripravená v rámci územného plánu a pracujeme aj na stavebnom povolení na vybudovanie infraštruktúry a ulice. Verím, že po príchode automobilky Jaguar do Nitry sa záujem ľudí o pozemky zvýši a nám sa podarí pritiahnuť do obce nových obyvateľov,“ povedal Hroššo.

K projektom, ktoré majú skvalitňovať život v Jelšovciach, patria aj investície do životného prostredia. Obec už v roku 2014 sprístupnila Park Šibeje, ktorý bol vybudovaný v bývalom koryte rieky Nitra. Na mieste, kde bol iba divoký porast a menšie čierne skládky odpadu, je dnes vybudovaný priestor, v ktorom sa môžu stretávať mladí i seniori.

Ulice sa majú rozzelenať

Okrem toho by sa už čoskoro mali viaceré ulice Jelšoviec rozzelenať vďaka novým stromoradiam, ktoré sa tu budú vysádzať. Podľa krajinného architekta Zoltána Balka ide v rámci Slovenska o ojedinelý projekt, ktorý umožní zrealizovať výsadbu zelene v celej obci koncepčne. „Budú tu nové stromoradia a celá tá výsadba bude mať zmysel ako celok. Druhovo, farebne, ale aj umiestnením. Jelšovce budú môcť slúžiť ako vzorová dedina, kde k výsadbe zelene pristupujú naozaj zodpovedne. Kým inde sa stromy vytínajú, tu sa idú sadiť. To je unikum a trend, ktorý je v súčasnosti na Slovensku úplne neuveriteľný,“ myslí si Balko.

Aj po novej cykloceste

Park Šibeje i zaujímavé jelšovské stromoradia si už čoskoro budú môcť pozrieť turisti, ktorých do dediny privedie nová cyklocesta. Jej výstavbu pripravuje obec spolu s ďalšími samosprávami. Bude smerovať po brehu rieky Nitra a od jej premostenia na Bratislavskej ulici v Nitre bude viesť popri Lužiankach, Zbehoch a Čakajovciach až po jelšovskú vodnú elektráreň. Reálne by podľa Hrošša mohla nová cyklotrasa slúžiť verejnosti približne o dva roky. Turistom otvorí nové možnosti spoznávať prírodu na takmer 15-kilometrovom úseku rieky Nitry, spolu s pozostatkami mŕtvych ramien, či výhľadmi na Zobor a pohorie Tribeč. „Verím, že vďaka týmto všetkým investíciám sa bude ľuďom v Jelšovciach bývať lepšie a príjemnejšie a dobre sa u nás budú cítiť aj návštevníci, ktorí sa prídu do našej obce pozrieť ako turisti,“ skonštatoval jelšovský starosta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM