Rastislav Búgel Kultúra

Ďalšia várka organovej hudby: Na vážnu hudbu lákala hudobníčka z Kolumbie

Medzinárodný organový festival Ars Organi Nitra 2013 sa v prvú májovú nedeľu posunul k druhému koncertu jeho šiesteho ročníka.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia várka organovej hudby: Na vážnu hudbu lákala hudobníčka z Kolumbie
Zdroj: Dnes24.sk

„Po prvý raz máme tú česť u nás privítať koncertnú umelkyňu z Južnej Ameriky, konkrétne z Kolumbie. Sympatickú a nadanú Anu Mariu Ospina som spoznala vo Viedni, kde po absolvovaní magisterských štúdií hry na klavír a súčasne telekomunikácií na dvoch vysokých školách v Bogote pokračuje na prestížnej hudobnej univerzite v zdokonaľovaní hry na organ a čembalo,“ týmito slovami nás prilákala na festivalový večer do Kostola Svätého Ducha v Nitre umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Mária Plšeková. Neľutovali sme ani my, ani desiatky ďalších milovníkov organového umenia, ktorí 5. mája zaplnili evanjelický chrám do posledného miesta.

Kolumbijská umelkyňa

Mladá kučeravá umelkyňa si získala sympatie poslucháčov hneď pri prvých tónoch svojím hráčskym nasadením. Jej repertoár je prierezom európskej hudby prakticky všetkých období, no obsahuje aj modernú juhoamerickú organovú literatúru. Podobný program prezentovala i na koncerte v Nitre. Práve kvôli jej kolumbijskému pôvodu prekvapila autentickým frázovaním v Passacaglii c mol legendárneho Johanna Sebastiana Bacha i emocionálnou priamočiarosťou v klasicizujúcej Sonáte g mol od autorovho hudobne najúspešnejšieho dieťaťa Carla Philippa Emanuela Bacha. Skvelou bodkou hudobného večera v spoločnosti Any Marie Ospina bola perfektná interpretácia efektnej organovej skladby jej bývalého pedagóga, súčasného kolumbijského skladateľa z Bogoty Mauricia Nasiho Toccata llanera, ktorá na festivale zaznela v slovenskej premiére.

Zahrá si aj riaditeľka

Brilantné hudobné výkony a obohacujúce umelecké zážitky sú pre návštevníkov medzinárodného organového festivalu pripravené až do 26. mája. Vstup na festivalové koncerty je voľný. V poradí tretí koncert bude patriť zakladateľke a umeleckej riaditeľke Ars Organi Nitra Márii Plšekovej. Recitál rodenej Nitrianky je načasovaný na nedeľu 12. mája od 19. hodiny v Piaristickom kostole sv. Ladislava. Medzi štvoricou veľkých opusov, ktoré si vybrala a pripravila do svojho 6. sólového festivalového programu, sa zaskvie slovenská premiéra náročnej, 35-minútovej Symfónie pre organ sólo fis mol Sigfrida Karg-Elerta.

Autor: Silvia Struhárová

Foto: archív festivalu ARS ORGANI Nitra

ArsOrgani2
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM