Kultúra

DAB začalo s prípravou ukrajinskej hry: Rozpráva príbeh rodiny, ktorú ovplyvní vojna

DAB začalo s prípravou ukrajinskej inscenácie Scény z rodinného života. Hoci hra spracúva traumatizujúci tému vojny, podľa režiséra jej nechýba humor a ľudský rozmer.

Ilustračný obrázok k článku DAB začalo s prípravou ukrajinskej hry: Rozpráva príbeh rodiny, ktorú ovplyvní vojna
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre začalo čítacími skúškami s prípravou súčasnej ukrajinskej hry Scény z rodinného života, ktorú uvedie v slovenskej premiére. Hra rozpráva príbeh rodiny, ktorej vzťahy ovplyvní vojna. „Inscenácia však nie je o vojne, ale o medziľudských vzťahoch a o tom, ako priama skúsenosť z vojny ovplyvní jednotlivca a jeho najbližšie okolie,“ uviedli tvorcovia.

Ako pripomenula dramaturgička DAB Slavka Civáňová, autorka hry Anna Jablonská ako 29-ročná tragicky zahynula v roku 2011 pri teroristickom útoku na letisku Domodedovo v Moskve. Napriek svojmu nízkemu veku bola považovaná za mimoriadny talent a jeden z najvýraznejších hlasov svojej generácie.

Prečítajte si tiež

Mladý talent

„Režisérom inscenácie Scény z rodinného života je Pavel Gatilov, mladý talent ukrajinskej réžie. V súčasnosti pre politickú situáciu nemôže pokračovať v tvorbe na Ukrajine, žije v Bulharsku. Súčasťou inscenačného tímu je aj dlhoročná spolupracovníčka Pavla Gatilova, ukrajinská kostýmová výtvarníčka Elena Rykusová,“ povedala Civáňová.

Hra Scény z rodinného života ponúkajú príbeh rodiny Iriny, jej syna Váňu a muža Nikolaja, ktorý sa po piatich rokoch vracia z vojny a pokúša sa adaptovať na život v mieri. Situáciu komplikuje Váňov učiteľ biológie Sergej, ktorý si začal s Irinou vzťah a chce zabojovať o jej lásku. „Tento vzťahový trojuholník prináša v hre skvelé napätie a humor. Postavy ovládané svojimi túžbami sú nám blízke a povedomé a ich predobrazy poznáme zo skutočného života. Všetky zápasia medzi svojimi snami a realitou a autorka aj tie najzúfalejšie situácie napĺňa humorom a nádejou,“ doplnila Civáňová.

Hre nechýba humor

Hoci hra spracúva traumatizujúci tému vojny, podľa režiséra jej nechýba humor a ľudský rozmer. Tomuto zámeru tvorcov je podriadená aj scénografia, kostýmy a ďalšie zložky inscenácie. „Využívame štylizáciu a estetiku, ktoré podporujú psychologizáciu postáv. Minimalistická scéna poskytuje zároveň možnosť vyniknúť výrazným a štylizovaným kostýmom Eleny Rykusovej,“ dodal Gatilov.

Inscenácia Scény z rodinného života bude mať premiéru 15. a 16. marca v Štúdiu DAB v Nitre.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM