Lucia Lauková Kultúra

DAB v Nitre uviedlo ďalšiu premiéru: Hru Syna či dcéru? dopĺňa výstava karikatúr

Dosky nitrianskeho Divadla Andreja Bagara majú za sebou premiéru inscenácie s názvom Syna či dcéru?. Návštevníci si môžu pozrieť aj tematicky zladenú výstavu karikatúr.

Ilustračný obrázok k článku DAB v Nitre uviedlo ďalšiu premiéru: Hru Syna či dcéru? dopĺňa výstava karikatúr
Foto: Rastislav Búgel

Uvedenie premiéry hry Syna či dcéru? v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre dopĺňa výstava akademického maliara Viliama Širokého. Ten vo svojich dielach prostredníctvom karikatúr predstavuje hlavné postavy a protagonistov tejto charakterovej komédie autorky Táni Kusej, ktorú DAB zaradilo do svojho repertoáru práve v týchto dňoch.

Karikatúry postáv

Výtvarné diela sú doplnené o stručnú charakteristiku a vtipné výroky jednotlivých postáv. „Karikatúra vo výtvarnom umení úmyselne skresľuje a zosmiešňuje charakteristické črty svojho modelu a práve tento princíp sme chceli využiť vo vzťahu k hlavným postavám uvádzanej komédie, ktorá sa odohráva v 80. rokoch v prostredí ženských kúpeľov,“ uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

Autor Viliam Široký

Ako doplnila, akademický maliar Viliam Široký žije a pôsobí v Nitre a dlhoročne sa venuje kresleniu a maľbe portrétov a karikatúr, ale aj dizajnu, realizácii diel v architektúre či pedagogickej činnosti. Výstavu karikatúr v kaviarni DAB v Nitre si budú môcť diváci pozrieť do 17. apríla.

Sprievodné podujatia

Výstava karikatúr k hre Syna či dcéru? je súčasťou kultúrnych podujatí, ktoré počas súčasnej divadelnej sezóny sprevádzajú v DAB každú premiéru. Muzikál Povolanie pápež uviedla do života výstava fotografií mapujúca život a prácu Jána Pavla II. Premiéru inscenácie Dobro zasa sprevádzali diskusie s divákmi a uvedenie drámy Kým kohút nezaspieva bolo doplnené výstavou malieb Radima Černého, ktorý sa pri tvorbe nechal inšpirovať práve tvorivým procesom pri skúškach hereckého súboru.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM