Rastislav Búgel Rôzne

Cyklisti sa opäť pripomenú: Chystá sa ďalšia hromadná jazda

Cyklisti v Nitre chcú po čase opäť pripomenúť vodičom, že s nimi musia na cestách počítať. Hromadnou jazdou na bicykloch v uliciach Nitry chcú v piatok 30. januára večer upozorniť na seba i na problémy, ktorým musia čeliť v mestskej premávke.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti sa opäť pripomenú: Chystá sa ďalšia hromadná jazda
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie s názvom Critical Mass sa začne zrazom na Svätoplukovom námestí pred Divadlom Andreja Bagara.

Ako pripomínajú organizátori podujatia, cieľom je upozorniť na problémy v doprave, ale zároveň aj spropagovať mestskú cyklistiku.

„Zároveň chceme, aby sme si sčasti prešli aj cyklotrasy, ktoré máme v meste dostupné. Počasie asi nebude ideálne, preto treba mať dobre osvetlený bicykel, teplé oblečenie a chuť sa prevetrať,“ uvádzajú organizátori.

Podujatie Critical Mass je cyklistická jazda organizovaná vo viac ako 300 mestách po celom svete. Vznikla v San Franciscu v roku 1992. Nemá formu protestu a jej cieľom nie je ani blokovanie premávky. Cyklisti chcú svojou jazdou iba poukázať na fakt, že sú súčasťou premávky a svojím počtom upozorniť vodičov, aby si ich všimli a pri riadení auta s cyklistami na cestách počítali.

Hromadná jazda sa koná bez zastavenie dopravy a bez policajného sprievodu. Usporiadatelia preto všetkým záujemcom o jazdu pripomínajú, že každý účastník sa musí riadiť platnými pravidlami cestnej premávky. Bicykle musia byť v dobrom stave, vybavené na prevádzku v cestnej doprave účinnými brzdami, odrazovými sklami a počas jazdy za zníženej viditeľnosti aj svetlami. Jazdí sa miernym tempom s ohľadom na všetkých účastníkov cestnej premávky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM