Rastislav Búgel Hokej Hokej

Corgoni sú favoritom: Nitra sa v play-off stretne so Žilinou po desiatich rokoch

Po desiatich rokoch sa v play off najvyššej slovenskej súťaže opäť stretnú hokejisti HK Nitra a MsHK Žilina. Klub spod Zobora vstúpi v piatok do štvrťfinálovej série ako favorit a v jeho prospech hovorí aj vzájomná bilancia zo základnej časti prebiehajúcej sezóny.

Ilustračný obrázok k článku Corgoni sú favoritom: Nitra sa v play-off stretne so Žilinou po desiatich rokoch
Foto: Rastislav Búgel

Nitra, rovnako ako v posledných dvoch rokoch, vstúpila do vyraďovacej časti z druhej priečky tabuľky, keď ju predbehli iba majstrovské Košice. Žilina sa predstaví v play off prvýkrát od ročníka 2011/12, pričom v uplynulých dvoch musela bojovať o extraligovú príslušnosť v baráži.

Vzájomná bilancia zápasov z tejto sezóny hovorí pred štartom série v prospech skúsenejšieho celku z Nitry. „Corgoni“ sa stretli s „vlkmi“ dokopy šesťkrát a v štyroch prípadoch sa tešili z víťazstva, za kratší koniec ťahali len v prvom vzájomnom zápase na domácom ľade (1:2) a v 36. kole v Žiline (3:6). V prospech bronzového celku uplynulej sezóny hovorí aj skóre 19:13. Nitrania sa na vyraďovačku naladili päťzápasovou víťaznou sériou, pričom v poslednom kole zdolali práve Žilinu na jej ľade 2:0. „Vlci“ naopak ťahajú sériu piatich prehier v rade.

V bodových štatistikách dominoval pod Zoborom kanadský krídelník David Laliberté, ktorý nazbieral 19 gólov a 23 asistencií. Dobre mu sekundovali 40-bodový Juraj Štefanka a Marek Slovák s Radoslavom Macíkom, ktorí ukončili ZČ s bilanciu 39 bodov. V bránke je lídrom Michal Valent, ktorý patrí medzi najlepších v lige v percentuálnej úspešnosti (93,14%) ako aj v inkasovaných góloch (priemer 2,23 na zápas). V Žiline sa o produktivitu starali najmä Lukáš Handlovský (35 b) a Václav Stupka (33 b). Oporou tímu trénera Milana Jančušku by mal byť dvadsaťosemročný brankár Tomáš Tomek, ktorý odchytal takmer celú ZČ.

V doterajšej histórii play off sa tímy stretli iba raz v sezóne 2005/06. Žilinčania vtedy zdolali „corgoňov“ v semifinále 4:2 a nakoniec sa radovali zo svojho jediného extraliogového titulu, keď v dramatickom finále vyhrali nad Popradom 4:3 na zápasy.

Nitra – Žilina v play off:

  • 2005/06, semifinále: Žilina vyhrala 4:2 na zápasy, v tomto ročníku vyhrala svoj jediný titul

Vzájomná bilancia zápasov z tejto sezóny z pohľadu Nitry: 1:2 (d), 4:3 (v), 4:2 (d), 3:6 (v), 5:0 (d), 2:0 (v)

Kompletný program štvrťfinálovej série, všetky o 17.00 h:

  • 1. zápas, 11. marca: Nitra – Žilina
  • 2. zápas, 12. marca: Nitra – Žilina
  • 3. zápas, 15. marca: Žilina – Nitra
  • 4. zápas, 16. marca: Žilina – Nitra
  • prípadne
  • 5. zápas, 19. marca: Nitra – Žilina
  • 6. zápas, 21. marca: Žilina – Nitra
  • 7. zápas, 23. marca: Nitra – Žilina

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM