Rastislav Búgel Krimi

Colníci zaistili podozrivú kozmetiku: Fínom z kufra auta zhabali exotického papagája

Nitrianskym colníkom sa počas colných prehliadok podarilo odhaliť prepravu falošnej značkovej kozmetiky. Objavili aj nezákonný dovoz medzinárodne chráneného papagája.

Ilustračný obrázok k článku Colníci zaistili podozrivú kozmetiku: Fínom z kufra auta zhabali exotického papagája
Zdroj: TASR

Vo vlaku na trase Štúrovo – Nové Zámky kontrolovali tri osoby, ktoré prepravovali rôzne kozmetické výrobky a parfumy spolu s dámskymi a detskými odevmi. „Prvotné preskúmanie tovaru vyvolalo podozrenie, že ide o falzifikáty. Z tohto dôvodu, ako aj preto, že nikto z kontrolovaných nevedel preukázať pôvod tovaru, colníci zaistili 231 kusov kozmetických výrobkov a parfumov a 24 kusov detských a dámskych odevov, pri ktorých sa bude overovať, či nejde o porušenie práv duševného vlastníctva známych značiek ako sú napríklad Gucci, Dior, Versace, Chanel, Lacoste a podobne,“ uviedol hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

Ako doplnil, osobám, ktoré tovar prepravovali a pravdepodobne ho chceli predať v rámci podomového predaja, hrozí pokuta až do výšky 3319,39 eura a zničenie tovaru.

Počas ďalšej kontroly sa colníkom v Šahách podarilo v aute s fínskou značkou objaviť v batožinovom priestore papagája. Po podrobnejšom preskúmaní colníci zistili, že ide o chránený druh, ktorý sa smie do krajín Európskej únie dovážať iba s príslušným povolením v zmysle Dohovoru o medzinárodnom obchode s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami. „Pretože sa kontrolované osoby s fínskou štátnou príslušnosťou nevedeli preukázať takýmto povolením, papagája colníci zaistili a umiestnili v ZOO Bojnice. Porušovateľom zákona hrozí v tomto prípade pokuta až do výšky 99.581,75 eura,“ dodal Pacher.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM