Rastislav Búgel Krimi

Colníci sa zamerali na tržnice: Zistili množstvo pochybení

Colníci opäť úradovali. Prebehli kontroly správneho používanie elektronickej registračnej pokladnice na tržniciach a stálych trhových miestach v Nitre a v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Colníci sa zamerali na tržnice: Zistili množstvo pochybení
Zdroj: Webnoviny.sk

Z 23 vykonaných kontrol zistili porušenie zákona v 17 prípadoch, čo je takmer 74 % zo všetkých kontrolovaných subjektov. „Za uvedené porušenia boli uložené pokuty rozhodnutím na mieste vo výške viac ako 5 600 eur,“ informuje Stanislav Pacher, hovorca Colného úradu Nitra.

Kontrolovali správne použitie

Cieľom kontrol bolo zistiť, či trhovci riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do elektronických registračných pokladníc, či im následne vydávajú pokladničný doklad, ktorý spĺňa náležitosti podľa zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ako aj ďalšie povinnosti vyplývajúce zo zákona o ERP.

Najčastejším porušením zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice bolo:

  • nevydanie pokladničného dokladu po zaevidovaní tržby,
  • nezaevidovanie tržby v elektronickej pokladnici,
  • rozdiel hotovosti nachádzajúcej sa v pokladnici oproti prehľadovej uzávierke,
  • nesprávne pomenovanie tovaru alebo služby na pokladničnom doklade.

„V jednom prípade bolo u osoby oprávnenej na podnikanie zistené už tretie porušenie zákona. V prípade právoplatnosti rozhodnutia v tomto prípade podá colný úrad návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia,“ informuje Pacher.

Vyzývajú kupujúcich

Nakoľko v priestoroch tržníc a na iných schválených trhových miestach bolo zistené vysoké percento porušenia zákona, colníci budú pokračovať v týchto kontrolách aj v iných regiónoch pracovného obvodu colného úradu. „Zároveň vyzývame kupujúcich, aby využívali svoje právo a vyžadovali od predávajúceho doklad o zaplatení tovaru, prípadne aby v prípade pochybností o správnosti či pravosti dokladu vydaného z registračnej pokladne zaslali tento na preverenie pracovníkom finančnej správy na mailovú adresu pokladnica@financnasprava.sk a poštou na adresu Finančné riaditeľstvo, Mierová 23, Bratislava 815 11, heslo „pokladnica“, prípadne priamo na príslušný colný úrad,“ informuje Stanislav Pacher z nitrianskeho Colného úradu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM