Webnoviny - Kultúra

Cithara aediculae prinesie gitarovú špičku

Špičkoví gitaristi zo Španielska, Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska vystúpia na 27. ročníku medzinárodného festivalu klasickej gitarovej hudby Cithara aediculae.

Bude sa konať od 19. do 24. októbra v Nitre. V Synagóge bude šesť koncertov so začiatkom vždy o 19:00, vstupné je dve eurá. Otvorenie festivalu spojené s vernisážou výtvarnej tvory zakladateľa a riaditeľa festivalu Pavla Siku bude 19. októbra v Synagóge. Festival finančne podporili mesto Nitra a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

Na otváracom koncerte sa predstaví domáce gitarové duo La Barre. Repertoár gitaristov Jána Labanta a Petra Remeníka zahŕňa predovšetkým súčasnú latinsko-americkú hudbu (Argentína, Brazília), skladby autorov z Austrálie, Španielska, Grécka, Česka a Slovenska. Koncertujú v kombinácii dvoch klasických gitár a v kombinácii klasickej a elektroakustickej gitary. Pre La Barre píšu skladby slovenskí skladatelia ako Rudolf Pepucha, Pavol Krška a Marián Budoš.

Bratislavské gitarové kvarteto v zložení Miloš Slobodník, Miloš Tomašovič, Radka Krajčová a Martin Krajčo odohrá koncert 20. októbra. Kvarteto pravidelne uvádza súčasnú tvorbu slovenských skladateľov Petra Breinera, Vladimíra Godára, Ladislava Kupkoviča alebo Jána Králika. Členovia vyučujú na konzervatóriách a Vysokej škole múzických umení.

Andrzej Olewiński z Poľska sa zhostí gitary 21. októbra. Ako sólista i komorný hráč koncertoval na festivaloch v Poľsku, Španielsku, Taliansku, Maďarsku, Slovensku. Spolupracoval s viacerými orchestrami doma i v zahraničí, robil nahrávky pre rozhlas a televíziu. Olewiński získal celý rad ocenení na národných i medzinárodných súťažiach.

András Csáki z Maďarska, ktorý odohrá koncert 22. októbra, je sólistom Rádia Bartók v Budapešti. Vyučuje hru na gitare, viedol majstrovské kurzy na festivaloch v Maďarsku, Francúzsku, Rumunsku a USA. Získal významné ocenenia na medzinárodných gitarových súťažiach vo Weimare (1999), Bratislave (2003), Ruste (2004), Belehrade (2005), Viedni (2005), v Tokyu (2008) a ďalších.

Hviezdou festivalu bude Španiel Alex Garrobe. V Synagóge vystúpi 23. októbra. Jeho koncertná kariéra zahŕňa viac ako 30 krajín Európy, Ázie, Afriky, Južnej Ameriky a USA. Mnohí významní skladatelia mu venovali svoje skladby (S. Brotons, M. Smaili, M. Garcia Morante, G. Drozd, S. Eide a ďalší). Je profesorom na niekoľkých hudobných konzervatóriách v Španielsku, nahral päť cédečiek. Viedol majstrovské kurzy na hudobných festivaloch v takmer 20 krajinách.

Festival uzavrie 24. októbra známe Pražské kytarové kvarteto. Vystupuje od svojho vzniku v roku 1984 v zložení Marek Velemínský, Václav Kučera, Jan Tuláček, Patrick Vacík. Sú to všetko laureáti medzinárodných súťaží, ktorí prešli významnými hudobnými festivalmi. Interpretačné umenie kvarteta je zaznamenané na početných nahrávkach v rozhlase a televízii i na viacerých CD. Kvarteto koncertovalo už vo väčšine krajín Európy, v USA a v Izraeli. Podľa odborníkov patrí medzi najlepšie súbory tohto typu na svete.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM