Správy

Čiernu farbu má jediný okres v Nitrianskom kraji: Nové pravidlá od 8. marca

Od 8. marca sa opäť mení Covid-automat. Neprehliadnite, v akej farbe je náš okres a akými opatreniami sa máme riadiť.

Ilustračný obrázok k článku Čiernu farbu má jediný okres v Nitrianskom kraji: Nové pravidlá od 8. marca
Zdroj: Facebook.com/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Celé Slovensko zostáva aj od 8. marca v štvrtom stupni varovania podľa celonárodných kritérií Covid automatu. Podľa regionálneho členenia je najvážnejšia situácia v 30 okresoch.

Jediným „čiernym“ okresom v Nitrianskom kraji je od 8. marca okres Šaľa. Ostatné okresy v kraji vrátane Nitry sú v bordovom pásme

Okresy Nitra, Topoľčany, Nové Zámky, Komárno a Zlaté Moravce sú podľa najnovšieho rozdelenia v treťom, čiže bordovom stupni varovania.

V druhom stupni varovania nie je ani jeden okres z Nitrianskeho kraja. Najnižším stupňom varovania sa môžu pochváliť len tri okresy, a to Kežmarok, Medzilaborce a Tvrdošín.

Test do zamestnania

Platnosť negatívneho testu na ochorenie COVID-19 v zamestnaní je pri čiernych a bordových okresoch sedem, v červených 14 a v ružových 21 dní.

Respirátor alebo rúško?

„Od 8. marca je v obchodoch a v prostriedkoch verejnej dopravy (MHD, vlaky, diaľkové autobusy a podobne) povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149+A1. Od 15. marca bude respirátor povinný vo všetkých interiéroch (okrem vlastnej domácnosti),“ pripomína ministerstvo zdravotníctva.

Deťom prvého stupňa ZŠ stačia rúška namiesto respirátorov.

Respirátor či rúško nemusia nosiť napríklad deti do veku 6 rokov či osoby, ktoré sa pohybujú mimo zastavaného územia a sú vzdialené od ostatných viac ako 5 metrov. Výnimku majú aj osoby so závažnými poruchami autistického spektra, osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím či osoby pri výkone športu.

Ste v karanténe?

Pozitívne testované osoby na Covid-19 už nesmú opustiť povinnú karanténu na nákup potravín a drogérie. Prerušiť izoláciu, v prípade, že nemáte žiadne príznaky ochorenia, môžete len, ak potrebuje ísť k lekárovi, na testovanie alebo na pohreb blízkej osoby.

„Vo všetkých prípadoch však musí mať pozitívne testovaná osoba prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu, povinné je aj dodržiavanie hygieny rúk,“ upozorňuje rezort zdravotníctva.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

NOVÉ HYGIENICKÉ OPATRENIA A ROZDELENIE OKRESOV PODĽA COVID AUTOMATU OD 8. MARCA Od pondelka sú účinné tri nové...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Sunday, March 7, 2021
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM