Lucia Lauková Správy

Čiastočne ochrnutý mladík podstúpil v nemocnici v Nitre náročnú operáciu: Opäť bude chodiť

Vďaka unikátnej operácii krčnej chrbtice bude môcť 20-ročný Miroslav opäť chodiť. Dokonca už začal s rehabilitáciou.

Ilustračný obrázok k článku Čiastočne ochrnutý mladík podstúpil v nemocnici v Nitre náročnú operáciu: Opäť bude chodiť
Zdroj: TASR

Len 20-ročnému Miroslavovi, ktorého previezli do Fakultnej nemocnice v Nitre, hrozilo, že sa na svoje nohy už nepostaví. „Pacient bol privezený po dopravnej nehode v hemoragicko­traumatickom šoku a čiastočne ochrnutý,“ uviedla hovorkyňa FN Nitra, Tatiana Timková.

Lekársky zázrak

Hrozivo vyzerajúci scenár zmenil šikovné ruky lekárov. Tí sa rozhodli v Nitre vykonať náročnú, ale nevyhnutnnú operáciu krčnej chrbtice. „Siedmy krčný stavec bol podľa prednostu úplne roztrieštený. Poškodený boli aj priľahlé platničky,“ spresnila Tatiana Timková, hovorkyňa nemocnice.

Operáciu vykonal prednosta úrazovej chirurgie a ortopédie Šimon Kónya. Ako dodala hovorkyňa nemocnice, zákrok trval približne 2,5 hodiny a bol úspešný. „Naši lekári vybrali kompletne telo stavca s priľahlými medzistavcovými platničkami a nahradili ho umelým stavcom, ktorý sa stabilizoval ešte dlahou,“ povedala hovorkyňa nitrianskej nemocnice, Tatiana Timková.

Pacient začal s rehabilitáciou

Samotný už tak dosť náročný zákrok sťažovala aj váha pacienta, ktorý má okolo 120 kíl. „Za normálnych okolností si vedia lekári pomôcť s pojazdným rontgenom, ale v tomto prípade to nebolo možné, pretože anatomické pomery boli úplne iné ako u bežného pacienta,“ uviedla Tatiana Timková, hovorkyňa FN Nitra.

Náhrady roztrieštených krčných stavcov sa po úraze, podľa slov hovorkyne Tatiany Timkovej, robia v nitrianskej nemocnici desať až päťnásťkrát do roka. „Od pondelka začali v prípade tohto pacienta rehabilitácie,“ doplnila hovorkyňa FN Nitra, Tatiana Timková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM