Monika Földešiová Rôzne

Chybičky krásy našej Nitry (3)

Opäť sa k vám po dlhšej odmlke vraciame so seriálom o Nitre a snažíme sa poukázať na jej „nepodarky“. Dnes zaostríme náš zrak na to, čo vidia v našom meste turisti a cestujúci ako prvé.

(Komentár) Vizitkou každého mesta sa v očiach cudzích návštevníkov automaticky stávajú miesta prvého dojmu. Keďže Nitra nemá svoje „Heathrow“, túto funkciu preberajú dve stanice- autobusová a železničná. Budova železničnej stanice pôsobí stiesnene, najmä pokiaľ práve prebiehajú „študentské tranzitné dni“. V jej interiéri je nepríjemný vzduch, dlhé rady, špina a málo miesta. Keď sa cestujúci rozhodne radšej počkať pred budovou, môže sa kochať pohľadom na prvoplánové grafity na fasáde. Teda na miestach, kde fasáda ešte ako na protest neopadala. Špinavo žltá farba budovy spolu s neupraveným okolím iba dotvárajú nepríjemný dojem. Lavičky pred stanicou sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. Problémom sú aj informačné tabule oznamujúce príchody-odchody vlakov. Dnes bežné elektronické tabule s prehľadnými informáciami je tu márne hľadať a nájsť vhodný spoj je možné iba na šedo-bielych výveskách po oboch stranách zle tesniacich dverí. Na toto reprezentatívne miesto sviatoční návštevníci radi rýchlo zabudnú.

Priestory autobusovej stanice vhodne sekundujú tým železničným. Pokiaľ cestujúci svoj prvý dojem načasuje na leto, musí sa pripraviť na slalom medzi špinou po početnej komunite holubov, ktorá spôsobuje problémy každoročne. Ich útočiskom sa stali hrdzavejúce konštrukcie striech nástupišťa, ktorého pôvodnú farbu je už aj ťažké uhádnuť bez historických podkladov. Pri prekonávaní asfaltových plôch stanice, zvlášť po výdatnom daždi, cestujúceho naplno zamestná ďalšia miestna disciplína- obchádzanie jám a výtlkov, kde sa voda zhromažďuje. Bez viditeľných prechodov pre chodcov je takmer nemožné sa všetkým vyhnúť. Hĺbka niektorých z týchto jazierok dosahuje dokonca aj viac ako desať centimetrov. Ťahať kufor na kolieskach je odvaha hraničiaca s naivitou. Hľadať teplú čakáreň je tiež zbytočné, zostáva iba hudbou budúcnosti.

Obe nitrianske stanice už dlhodobo chátrajú a nutne potrebujú renováciu. Vizuálne, výbavou, ani kapacitou nenapĺňajú štandardnú úroveň staníc krajského mesta. Financie na projekty sa hľadajú len veľmi ťažko a sú závislé od priorít mesta. To, či a kedy sa dlho plánovaná prestavba uskutoční, zatiaľ nie je jasné. Omnoho jasnejšie pre každého návštevníka je, že investícia je viac než potrebná. Cestujúci si zatiaľ musia k batožine pribaľovať aj príručnú zhovievavosť a trpezlivosť.

Autor: Ján Kuciak Foto: autor, Nitra24

stanica v NR
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM