Rastislav Búgel Rôzne

Chýbajúce služby a historické priestory: Takýto pohľad sa naskytne turistom pri vystúpení z vlaku

Časy dovoleniek a cestovania sú v plnom prúde. Počas prázdninového obdobia ľudia využívajú aj vlakovú dopravu. Aký pohľad sa naskytne turistom, ktorí sa ocitnú na nitrianskej stanici?

Ilustračný obrázok k článku Chýbajúce služby a historické priestory: Takýto pohľad sa naskytne turistom pri vystúpení z vlaku
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Vystúpite z vlaku a v čase sa vrátite o niekoľko desaťročí. Aj to sú prvé pocity cestujúcich na železničnej stanici pod Zoborom. Nakoľko nitrianskej vlakovej stanici chýbajú významné železničné koridory, nemôžeme očakávať nával zahraničných turistov prichádzajúcich vo vozňoch vlakových súprav. Význam stanice sa tak výrazne znižuje. Netreba však zabúdať, že práve Nitra je krajským mestom. Tejto skutočnosti by sa mali podriadiť minimálne služby ponúkané cestujúcim. „Jeden stánok s občerstvením a dva automaty na kávu… Toto majú byť služby pre zákazníkov v 21.storočí v krajskom meste? O rekonštrukcii stanice sa hovorí roky, no ´skutek utek´,“ povedal nám svoj názor študent Maroš (22).

Samotná budova železnice pochádza zo sedemdesiatych rokov 19. storočia. Výraznými zmenami za tie roky neprešla. Dnešnú podobu získala v rokoch 1924 až 1925, kedy bola v priestoroch stanice uskutočnená inštalácia elektrického osvetlenia.

Len nedávno sme sa dočkali vynovenej čakárne a toaliet. Pribudli nové sedačky a rozpis príchodov a odchodov vlakov. Ten je vo forme informačnej tabule. Cestujúci tak nemusia čakať na veternom nástupišti. Nové sedačky boli osadené aj v priestoroch hlavného vestibulu. Tie sú rozmiestnené pre nitriansku stanicu tradične popri stenách.

Pokiaľ by mali cestujúci hlad, alebo by sa chceli zahriať teplým nápojom, využiť môžu len vo vonkajších priestoroch umiestnený stánok s rýchlym občerstvením a dva automaty na kávu a iné teplé nápoje v priestoroch hlavného vestibulu.

Aj tu nájdeme informácie o odchodoch a príchodoch spojov vo forme tlačených cestovných poriadkov na stenách čakárne. Priestory vynovenej čakárne sú však sprístupnené len v čase od 6.00 hodiny do 19.00 hodiny. Cestujúcich navyše „víta“ upozornenie, že do jej priestorov smú vstúpiť len s platným cestovným lístkom. Bez neho môžu, napríklad na svojich blízkych, počkať len v hlavnom vestibule alebo pod strechou na „peróne“.

Pýtali sme sa obyvateľov Nitry, čo im chýba v priestoroch nitrianskej vlakovej stanice.

  • Janka (17): „V prípade, že nie je otvorený fast-food, nemám si kde kúpiť vodu alebo malinovku.“
  • Samo (36): „Tlačené periodiká, noviny a časopisy. Čakanie na vlak si tak môžem skrátiť len čítaním cez telefón.“
  • Peter (21): „Rozhodne kryté nástupištia a prechody k nim. Podchody ako vo väčších staniciach a viac spojov.“
  • Jakub (29): „Na stanici mi chýba moderný informačný systém, na ktorom by som si prehľadne pozrel prípadné meškania spojov a iné informácie zo železníc.“
  • Milada (44): „Možnosť voľby občerstvenia a nejaké kultúrne posedenie, kde by som si nemusela pripadať ako asociál, keď žujem bagetu zo stánku.“
  • František (25): „Pripadám si tu, ako keby som sa vrátil v čase o niekoľko desaťročí späť. Keby som mal povedať, čo mi chýba alebo vadí, strávili by sme tým kopu času. Nitre jednoznačne chýba moderná stanica.“

Čítajte tiež:

Špinavé vlaky a stanice majú byť minulosťou: Pozrite si zmeny, ktoré sa týkajú aj nášho mesta!

Nitrianska železničná stanica
13
Galéria
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM