Rastislav Búgel Správy

Chýbajúca požičovňa bicyklov a problémy s riekou: Desiatky účastníkov diskutovali počas cyklojazdy

Vyše päťdesiat ľudí sa zúčastnilo prvej plánovacej cyklojazdy projektu Mesto potrebuje viac rieky zoskupenia Bunka pre súčasnú kultúru. Akcia priniesla diskusie na zaujímavé témy.

Ilustračný obrázok k článku Chýbajúca požičovňa bicyklov a problémy s riekou:  Desiatky účastníkov diskutovali počas cyklojazdy
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Na Wilsnovom nábreží pod mostom južného obchvatu R1 na konci Priemyselnej ulice, kde bol naplánovaný začiatok cyklojazdy, sa stretli architekti, študenti, obyvatelia priľahlých mestských častí, členovia Klubu priateľov starej Nitry, komunita cyklistov Critical Mass Nitra, zástupcovia neziskových organizácií i zvedavci či rodičia s deťmi. „Dav na bicykloch, kolobežkách i zopár peších účastníkov zastali na štyroch dôležitých úsekoch, aby dali priestor hlbšej diskusii o konkrétnych problémoch rieky a jej brehov, a pripravili tak pôdu na tvorbu návrhov na zlepšenie súčasného stavu,“ informuje PR manažérka Barbora Mlejová.

Úzky chodník

Chýbajúce lavičky či oddychové zóny, bariéry pohybu a nevybudované vstupy na hrádzu i spomínanie na člnkovanie a kúpanie v rieke pred mnohými rokmi – to boli hlavné témy prvej etapy na Wilsnovom nábreží. Budova univerzity ani obytná štvrť v blízkosti nevyužívajú riečny potenciál, cyklochodník je priúzky pre bezproblémové prúdenie korčuliarov a cyklistov, ktorí míňajú mamičky s kočíkmi či peších obyvateľov na prechádzke. Desiatky účastníkov piatkovej plánovacej cyklojazdy mali tiež problém zastať na konkrétnom úseku tak, aby neprekážali okoloidúcim.

Chýba zastrešenie

Druhou zastávkou bolo nitrianske Cyklodepo. Cyklisti sa sťažovali najmä na nevhodné stojany na bicykle, nemožnosť ich uzamknutia, chýbajúce zastrešenie proti dažďu alebo slnku a chýbajúce servisné náradie. Iní zase poukazovali na zlé riešenie križovatiek na oboch stranách mosta či slabé osvetlenie nábrežia. „Hovorilo sa i o potenciáli pre vznik požičovne bicyklov a korčúľ pre študentov, keďže práve budovy internátov a univerzít rieka Nitra spája. Prítomní ocenili bezkolízne riešenie podjazdu nového mosta,“ informuje Mlejová.

Treba údržbu

Tretia zastávka pri rozostavanom skelete obchodného komplexu City park otvorila aj diskusiu o možnosti využitia rieky na relax a kultúru. V meste pôsobia dve univerzity a dlhodobo i viacero neziskových organizácií a živých komunít obyvateľov, ktoré si pri rieke vedia predstaviť koncerty, spoločné grilovačky, či cvičenie jógy. Účastníci skonštatovali, že na to, aby pri rieke začal vznikať koncentrovaný verejný život, je nevyhnutná častejšia údržba brehov, prívod elektriny a zaistenie bezpečnosti. „Spomínali sa aj nedávne Mestské zásahy Nitra, ktoré priniesli niekoľko návrhov projektov situovaných k rieke či priamo na ňu, aj príklady nenáročných dočasných intervencií, ktoré pomohli oživiť nábrežia v iných mestách,“ informuje Barbora Mlejová.

Lepšie prepojenie s parkom

Posledné zo štyroch zastavení účastníkov piatkovej cyklojazdy viedlo k „pláži“ pri hydrocentrále. Miesto, kde sa profil rieky zásadne mení, bolo v minulosti živým priestorom miestnych na rekreáciu. Poniektorí prítomní si zaspomínali, ako sa práve v týchto častiach rieky naučili plávať. Silné znečistenie, park „odstrihnutý“ od rieky, neprepojené komunikácie, chýbajúci mobiliár či slabá starostlivosť o zeleň znižujú atraktivitu nábrežia ako prírodnej pešej zóny. Účastníci by privítali lepšie prepojenie parku, športovísk, kultúrneho centra Hidepark, hradu aj ostatných častí s riekou.

Výnimočné postavenie

Prvé plánovacie podujatie projektu Mesto potrebuje viac rieky uzatvorila v kultúrnom centre Hidepark krátka zhrňujúca diskusia nad mapou. Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že rieka má v meste výnimočné postavenie a ignorovať ju je na škodu všetkých. „Je preto nevyhnutné vykonať kroky k tomu, aby sa možnosti, ktoré nábrežie ponúka, kvalitne využili aj na základe podnetov obyvateľov. Jednou z najzákladnejších potrieb je optimalizovať starostlivosť o zeleň v okolí vody. Vyhodnotenie podnetov a návrhov, ktoré počas cyklojazdy a diskusie zazneli, budú poskytnuté zástupcom mesta, Vodohospodárskeho podniku a ďalším zodpovedným úradom a inštitúciám,“ informuje Mlejová.

Začiatok úsilia

Niekoľkokrát bolo spomenuté, že piatková cyklojazda je len začiatkom dlhodobého a náročného procesu tvorby vízie nábrežia rieky. Počet účastníkov a množstvo hodnotných príspevkov do diskusií potvrdilo, že angažovanosť obyvateľov Nitry je veľmi silná. „Nasledujúce mesiace ukážu, či spolupráca občanov, neziskového sektora a samosprávy prinesie ozajstné zmeny na brehoch rieky Nitry,“ informuje Mlejová.

Mesto potrebuje viac rieky
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM