Monika Földešiová Rôzne

Chorí prázdniny nemajú

V období dovoleniek klesá počet darcov krvi, nie však tých, ktorí transfúziu potrebujú.

Krv môžete darovať aj počas letných mesiacov v Národnej transfúznej službe SR pri Fakultnej nemocnici v Nitre.

Odbery: Pondelok -od 06:30 do 14:00 Utorok – od 06:30 do 17:00 Streda – od 06:30 do 14:00 Štvrtok – od 06:30 do 14:00 Piatok – od 06:30 do 14:00 [center] Darcovia krvi si po návrate z dovolenky musia dať dvojtýždňovú pauzu[/center]

(TASR) – Po návrate z letnej dovolenky v zahraničí môžu prísť darcovia krvi na odber až po dvojtýždňovej pauze. „Darcovia, ktorí cestujú aj v rámci Európy, budú zhruba na dva týždne vyradení z darovania,“ upozorňuje vedúca lekárka ružinovského pracoviska Národnej transfúznej služby (NTS) Klára Sviteková. Darcom odporúča prísť na odber tretí až štvrtý týždeň po návrate z dovolenky, pokiaľ sa budú cítiť dobre.

Podľa Svitekovej si lekári na transfúznych staniciach dávajú pozor na dodržanie dvojtýždňovej lehoty najmä v tomto období, keď sa v európskych krajinách zistil výskyt infekcie spôsobenej baktériou E. coli. „To je prvá otázka, ktorú lekár položí pri vyšetrení darcu,“ povedala Sviteková. Ako ďalej uviedla, lekári zodpovední za odber musia dodržať ochrannú lehotu, ak by bol náhodou niektorý z darcov v inkubačnej dobe ochorenia. Turisti cestujúci do tropických krajín, v ktorých hrozí prenos malárie, by si mali dať prestávku od darovania až na pol roka.

Najkritickejším obdobím z hľadiska nedostatku krvi na transfúznych staniciach je prelom júla a augusta. Vtedy totiž vrcholí turistická sezóna a prirodzene klesne počet darcov. „Počas letného obdobia Slovenský červený kríž (SČK) v prípade lokálneho nedostatku darcov organizuje prázdninovú kvapku krvi. Je to kampaň, ktorá sa iniciuje, keď nám odberové miesta hlásia nedostatok krvi,“ povedala koordinátorka pre dobrovoľníctvo a krvný program zo SČK Soňa Sládečeková. Niekoľko výjazdov za darcami má v hlavnom meste na každý mesiac letných prázdnin naplánovaných aj Národná transfúzna služba (NTS). Výjazdy NTS organizuje napríklad vo firmách vtedy, keď sa im nahlási skupina aspoň 30 darcov krvi.

Na bezproblémové fungovanie je v len v Bratislave denne potrebných asi 130 darcov krvi. Táto životne dôležitá tekutina sa využíva pri ortopedických či srdcovo-cievnych zákrokoch. Pri každom ortopedickom zákroku je potrebná krv od dvoch až piatich darcov. Najväčšími odberateľmi krvi sú podľa lekárky Svitekovej onkologické pracoviská. Po chemoterapii totiž dochádza k dvoj- až trojtýždňovému poklesu počtu všetkých krviniek v tele.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM