Lucia Lauková Správy

Chodník na Pražskej ulici v Nitre je roky v zlom stave: Jeho oprava je v nedohľadne, ľudia spísali petíciu

Nevyhovujúci stav chodníka na Pražskej ulici v Nitre je tŕňom v oku viacerých obyvateľov. Riešenie hľadá mesto roky. Zdá sa však, že to nie je vôbec jednoduché.

Ilustračný obrázok k článku Chodník na Pražskej ulici v Nitre je roky v zlom stave: Jeho oprava je v nedohľadne, ľudia spísali petíciu
Zdroj: TASR

Obyvatelia ulíc Pražská, Partizánska, Žilinská, Piešťanská Nitrianska a ďalších doručili Útvaru hlavného kontrolóra petíciu. Stalo sa tak podľa oznámenia o výsledku prešetrenia petície dňa 14.januára. Podľa petície, ktorú obyvatelia menovaných ulíc podali, žiadajú vybudovanie chodníka na Pražskej ulici. „Požiadavku občania zdôvodňujú tým, že terajší stav chodníka nevyhovuje pohybu chodcov (šírka chodníka, v chodníku umiestnené betónové stĺpy, poškodený asfaltový povrch, nízke obrubníky a pod) a stav chodníka, resp. jeho absencia môže spôsobovať nebezpečné a kolízne situácie,“ uvádza sa v Oznámení o výsledku prešetrenia petície.

Útvar hlavného kontrolóra podanú petíciu prešetril. „Terajší stav chodníka nespĺňa požiadavky platnej STN a chodník je tiež v nevyhovujúcom technickom stave,“ píše sa v Oznámení o výsledku prešetrenia petície.

Riešenie nie je jednoduché

Jedným z riešení, o ktorom mesto Nitra rokovalo so zástupcami Železníc bolo zjednosmernenie Pražskej ulice. Okresný úrad s tým však nesúhlasil. „Účelom zjednosmernenia, v prípade prijatia trvalej zmeny organizácie dopravy, by bola možnosť vybudovania chodníka v požadovaných parametroch na úkor jedného jazdného pruhu. Zjednosmernenie komunikácie však malo veľký negatívny ohlas najmä podnikateľských subjektov so sídlom na Pražskej a okolitých uliciach a táto organizácia dopravy bola zrušená,“ spomína sa v Oznámení o výsledku prešetrenia petície.

Rozšírenie komunikácie

Ako sa uvádza v Oznámení o výsledku prešetrenia petície pre vyriešenie situácie by bolo potrebné rozšíriť komunikáciu smerom do ochranného pásma dráhy Železníc SR cca o 1,5 až 2,0 m, alebo aj na opačnej strane a to záberom pozemkov vo vlastníctve fyzických a právnických osôb. Rozšírila by sa vozovka pri zachovaní dvoch jazdných pruhov a následne by bolo možné vybudovať chodník v potrebnej šírke.

Schválenie finančných prostriedkov

Ani toto riešenie sa však nezaobíde bez háčikov a vyžaduje si splnenie viacerých podmienok ako súhlasy vlastníkov, znalecké posudky, súhlasné stanoviská dotknutých inštitúcií a teda aj súhlas Železníc SR na vykonanie stavebných prác. „Realizácia vysporiadania pozemkov, spracovanie projektovej dokumentácie ako aj samotná realizácia investičnej akcie si vyžaduje schválenie finančných prostriedkov v rozpočte mesta Nitry a to v 3 až 4 rozpočtových rokoch. O schválení finančných prostriedkov rozhoduje plénum mestského zastupiteľstva,“ uvádza sa v Oznámení o výsledku prešetrenia petície.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM