Monika Földešiová Basketbal Basketbal

Chlapcom sa ušlo ´iba´ striebro

Dnes sa na nitrianskej palubovke odohral posledný 5. finálový zápas basketbalovej extraligy medzi BK SPU Nitra a Astrum Levice.

Basketbalisti Astrum Levice sa stali prvýkrát v histórii majstrami Slovenska. V rozhodujúcom piatom finálovom zápase play off extraligy zvíťazili vďaka zlepšenému výkonu v druhom polčase na palubovke BK SPU Nitra 70:58 a v celej sérii triumfovali 3:2.
Pre trénera Levičanov Františka Róna je to druhý titul za sebou. Vlani bol český kouč na lavičke Pezinka, ktorý v priebehu tohtoročnej sezóny pre finančné problémy vystúpil zo súťaže. Nitrania nevyužili šancu na zisk tretieho ligového primátu, predtým sa pod vedením trénera súčasného kouča Ľubomíra Urbana tešili z prvenstva v rokoch 2009 a 2005. [center]
BK SPU Nitra – Astrum Levice 58:70 (35:32)[/center]
Zostavy a body: Montgomery 15, Bosák 13, Moore 11, Vido 6, Grafs 4 (Tomek 4, Votroubek 3, Lehman 2, Erwin) – Henderson 21, English 19, Vojtek 6, Toroman 5, Urland (Bernard 8, Koštomaj 5, Seman 3, Klein a Lutovský 2), 1200 divákov
Konečný stav série: 2:3

Nitrania začali lepšie, dôrazne bránili a vďaka presnej ruke Vida viedli 6:1. Levičania, ktorí v rozhodujúcom zápase nastúpili aj s britským pivotom Bernardom, však rýchlo vyrovnali. V druhej štvrtine Nitrania zlepšili doskakovanie, strelecky sa chytili americkí legionári Moore s Montgomerym a v 16. minúte si Urbanov tím vypracoval desaťbodový náskok (31:23). Levičania však do polčasu aj vďaka trojke zároveň s klaksónom znížili manko na tri body. Na začiatku tretej štvrtiny hostia po osembodovej šnúre otočili na 40:35 a prinútili nitrianskeho kouča zobrať si time out. Domáci ale pokračovali v nervóznom výkone, dopúšťali sa chýb pri rozohrávke, čo súper nekompromisne trestal. Do konca tretej štvrtiny zvýšili Levičania svoj náskok na 9 bodov. V poslednej časti hry sa Nitrania snažili dohnať stratu pokusmi spoza trojkového oblúka, no tým chýbala presnosť a Levičania už zápas dotiahli do úspešného konca.

Zdroj text: TASR

Chlapcom sa ušlo ´iba´ striebro
1
Galéria
basket muzi
63
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM