Tlačové správy

Chcete doma ušetriť energiu? Odborníci na výstave Mladý tvorca v Nitre vám poradia, ako na to

Aj študenti vedia znížiť spotrebu energie v domácnostiach. Ako možno so šetrením začať, poradia špecialisti Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry návštevníkom výstavy Mladý tvorca.

Ilustračný obrázok k článku Chcete doma ušetriť energiu? Odborníci na výstave Mladý tvorca v Nitre vám poradia, ako na to
Zdroj: Plavecký oddiel UMB

Jednoduché a účinné spôsoby, ako ušetriť energiu v dome či v byte, vedia v domácnosti v mnohých prípadoch odhaliť aj študenti. Podnety nájdu na internete, niečo zaregistrujú počas vyučovania, ale celý súbor praktických návodov môžu získať počas 25. ročníka celoštátnej prezentačnej výstavy stredných odborných škôl a stredísk praktického vyučovania, ktorá sa uskutoční od 26. do 28. apríla 2017 v Nitre.

„Pre študentov základných a stredných škôl sme v plynulých rokoch pripravili stovky súťažných programov, prednášok a exkurzií na tému, ako neplytvať energiou a efektívne využívať obnoviteľné zdroje. Najväčší úspech mali tie, kde si mohli úsporné opatrenia aj sami vyskúšať. Príležitosť zachrániť v domácom rozpočte inak zbytočne vyhodené peniaze a hlavne šanca mať navrch a poučiť rodičov, ako na to, ich zvyčajne zlákala aj za cenu, že zľavia zo svojho komfortu,“ uviedla generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová. V podujatiach pre študentov plánuje SIEA pokračovať a časť zo špeciálnych materiálov pre školy bude k dispozícii aj počas výstavy.

V stánku SIEA sú pripravené brožúry s užitočnými radami, rôzne energetické hry, samolepky a pre mladých aj praktické visačky na dvere s nápismi „Nerušiť, šetrím energiu“. Počas výstavy návštevníci môžu absolvovať aj energetický kvíz, pre úspešných riešiteľov sú nachystané odmeny.

Odborní poradcovia študentom i dospelým pomôžu zorientovať sa aj v problematike výroby a využívania energie z obnoviteľných zdrojov. Pre návštevníkov sú pripravené názorné schémy zapojenia jednotlivých systémov i prípadové štúdie konkrétnych inštalácií s uvedením ich ekonomického i energetického vyhodnotenia. K dispozícii je aj 4. vydanie publikácie Obnoviteľné zdroje energie s chladnou hlavou. Špecialisti Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry dospelým návštevníkom zároveň poradia, aké sú možnosti získania príspevku na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie z projektu Zelená domácnostiam.

V rámci projektu plánuje Slovenská inovačná a energetická agentúra v roku 2017 vydať poukážky v hodnote až 15 miliónov €. Bezplatné poradenstvo možno počas výstavy Mladý tvorca využiť v stánku č. 86 v hale M4 v areáli výstaviska v Nitre. Pre všetkých ostatných záujemcov sú odborní konzultanti SIEA k dispozícii počas pracovných dní v poradenských centrách ŽIŤ ENERGIOU v Bratislave, Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach. Kontaktovať ich možno aj prostredníctvom bezplatnej telefónnej linky 0800 199 399. Po­drobnejšie informácie sú zverejnené na webovej stránke zitenergiou.sk.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM