Lucia Lauková Správy Samospráva

Zavedenie rezidentského parkovania v Nitre: TAKTO hlasovali ľudia v ankete

Anketu, týkajúcu sa zavedenia regulácie parkovania v Nitre, už vyhodnotili. Pozrite sa, ako hlasovala väčšina obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Zavedenie rezidentského parkovania v Nitre: TAKTO hlasovali ľudia v ankete
Zdroj: TASR

Uznesenie týkajúce sa návrhu systémových opatrení pre zavedenie regulácie parkovania v obytných zónach Klokočina, Diely, Čermáň, Chrenová schválilo mestské zastupiteľstvo ešte vlani. Prijatých bolo šesť opatrení. Jeden z bodov hovorí o zavedení rezidentského systému parkovania, podľa trvalého pobytu obyvateľov.

V septembri minulého roka dalo mesto možnosť vyjadriť občanom svoj názor na nový systém parkovania prostredníctvom ankety. „Tento prieskum bol zverejnený na mestskej stránke a bol vyhodnotený na základe výsledkov a v spolupráci s pracovnou komisiou s tým, že v rámci parkovania plánuje mesto uprednostniť občanov s trvalým pobytom v týchto obytných súboroch,“ informuje mesto Nitra.

Výsledky hlasovania

Podľa výsledkov, ktoré zverejnilo mesto Nitra väčšina hlasujúcich nie je ochotná platiť za reguláciu parkovania. V časti Čermáň súhlasí so spoplatnením 30,9% proti je 69.1% na Dieloch dalo áno 34,5% a nie 65,5% obyvateľov. V časti Chrenová je 25,6 % hlasujúcich ochotných platiť, nesúhlas vyjadrilo až 74,4%. Na Klokočine prevažuje podobný názor, za spoplatnenie je 31%, proti je 69 % hlasujúcich.

Výška poplatkov

Na otázku, do akej výšky sú ochotní platiť poplatky odpovedali, len respondenti, ktorí sa vyslovili v predchádzajúcej otázke, že sú ochotní platiť za reguláciu parkovania. „Z prieskumu tiež vyplýva, že suma, za ktorú sú ochotní občania najviac platiť je – do 10 eur (91 občanov), do 30 eur (164 občanov) a do 50 eur (107 občanov),“ dodáva mesto Nitra. O ďalších krokoch v oblasti regulácie parkovania v Nitre bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM