Lucia Lauková Správy

Cestujúcich v Nitre už vozia aj ukrajinskí vodiči: Najstarší má 54 rokov

Autobusy MHD v Nitre by malo celkom šoférovať 15 vodičov z Ukrajiny. Prvých sedem z nich je už v zácviku pod dozorom skúseného vodiča.

Ilustračný obrázok k článku Cestujúcich v Nitre už vozia aj ukrajinskí vodiči: Najstarší má 54 rokov
Zdroj: Arriva Nitra, a.s.

Niektoré linky mestskej autobusovej dopravy v Nitre budú zabezpečovať vodiči z Ukrajiny. Prvých sedem z nich je od stredy 24. januára v zácviku pod dozorom skúseného vodiča z Arriva Nitra. „Všetci úspešne absolvovali vstupné lekárske prehliadky, psychotesty a získali kvalifikačnú kartu vodiča. V rámci zaškoľovania prešli aj jazykovým kurzom,“ informovala Arriva Nitra. V nasledujúcich týždňoch sa do poskytovania služieb pre cestujúcich v Nitre zapoja aj ďalší ukrajinskí vodiči.

Nedostatok vodičov

K zamestnaniu vodičov z Ukrajiny viedol celoslovenský nedostatok záujemcov o túto pracovnú pozíciu. „Nakoľko je na Slovensku a v ďalších krajinách Európskej únie nedostatok vodičov, hľadali sme aj v krajinách mimo EÚ. Naši kolegovia osobne navštívili Ukrajinu a vybrali 36 kandidátov s potrebnými oprávneniami. Všetci vodiči z Ukrajiny už predtým pracovali na tejto pozícii v Kyjeve alebo v mestách, odkiaľ prišli.Teší nás, že sú súčasťou nášho tímu. Získali všetky požadované povolenia, prešli potrebnými školeniami a testami,“povedal Juraj Kusy, generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra.

Učia sa reč

Priemerný vek vodičov z Ukrajiny je 43 rokov, pričom najstarší má 54 rokov. Spoločne budú voziť cestujúcich na linkách nitrianskej MHD. „V rámci zaškoľovania prešli vodiči aj jazykovým kurzom. Momentálne sa pod vedením lektora intenzívne pripravujú na najdôležitejšiu komunikáciu s cestujúcimi. Aj touto cestou prosíme Nitranov a návštevníkov Nitry o trpezlivosť a zhovievavosť. Noví kolegovia z Ukrajiny i my sa budeme usilovať o čo najlepšie zabezpečenie dopravy v meste,“ doplnil J.Kusy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM