Lucia Lauková Správy Samospráva

Cestovný poriadok MHD v Nitre sa zatiaľ nemení: Riešenie problému sa odkladá

Výpadky spojov MHD v Nitre budú musieť cestujúci sledovať naďalej. Dopravca prišiel s úpravou grafikonu, tá sa poslancom nepáčila.

Ilustračný obrázok k článku Cestovný poriadok MHD v Nitre sa zatiaľ nemení: Riešenie problému sa odkladá
Zdroj: TASR

Cestujúci nitrianskej mestskej hromadnej dopravy sa musia obrniť trpezlivosťou. Dopravca Arriva Nitra nemá dostatok vodičov, čo spôsobuje veľmi časté výpadky spojov. Ktoré spoje v daný deň nepôjdu pritom nie sú vyvesené priamo na zastávke, ale len ako oznam na webe dopravcu.

Často sa preto stáva, že na zastávke čakajú ľudia dlhšie, alebo dokonca márne. Niektoré autobusy sú totiž preplnené. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili na septembrovom zastupiteľstve, aby dopravca Arriva Nitra predložil do konca septembra nový grafikon.

Dočasný cestovný poriadok

Dočasný cestovný poriadok rátal najmä s rušením viacerých spojov, ktoré už teraz vypadávajú. Cestujúci by však vedeli, ktoré spoje pôjdu a ktoré nie. „Všetci si uvedomuje, že aj tento návrh spôsobí určitý diskomfort a odpor občanov. Situácia je však do značnej mieri spôsobená objektívnymi skutočnosťami a tieto nevieme odstrániť okamžite, a to je dôvod prečo pristupujeme k dočasným opatreniam,“ povedal na margo úpravy grafikonu na zastupiteľstve Vladimír Šimko zo spoločnosti Arriva Nitra.

Riešenie do 7 dní

Primátor Nitry odmieta kritiku na stranu mesta. „Prijímali sme jedno opatrením za druhým a vyústením malo byť schálenie dočasného cestovného poriadku. Dočasný cestovný poriadok by mal vyriešiť stabilitu aspoň v jednej veci, že keď občan príde na zastávku, tak presne vie kedy by mu mal autobus ísť. Priznám sa, že nie je to komfortné riešenie pre občanov, preto sme sa s predsedami poslaneckých klubov dohodli, že stiahneme tento materiál a skúsime 7 dní hľadať nejaké východisko, hlavne pre tie spoje, ktoré idú zo sídliska Klokočina,“ ubezpečil primátor Jozef Dvonč.

Primátor nevylučuje zásah iného dopravcu. „Ja vidím jedno riešenie, možno, že tie linky, ktoré by Arriva nevedela zabezpečiť, žeby sme ich dočasne nahradili inými dopravcami,“ povedal primátor Nitry, ako dodal mohlo by ísť o menších dopravcov.

Premávka sa nemení

Do 7 dní (od 12.10.) má byť v tejto veci zvolané mimoriadne mestské zastupiteľstvo. „Arriva Nitra, ako dopravca bude rešpektovať rozhodnutie mestského zastupiteľstva, ktoré rozhodnutie v tejto otázke odložilo na mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. Premávka sa nateraz nebude meniť. Priebežne prijímame nových vodičov,“ povedal Šimko zo spoločnosti Arriva Nitra. Na otázku koľkých nových vodičov momentálne dopravca zaškoľuje nevedel odpovedať. Potrebných je ich aspoň 30.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM