Lucia Lauková Správy Samospráva

Cestári dostanú dotáciu z kraja: Zmodernizujú nedávno nakúpené zametače

Cestári dostanú od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) finančný príspevok na nákup novej techniky. Pôjde na modernizáciu zametačov.

Ilustračný obrázok k článku Cestári dostanú dotáciu z kraja: Zmodernizujú nedávno nakúpené zametače
Zdroj: Dnes24.sk

Regionálna správa a údržba ciest (RSÚC) Nitra dostane od Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) finančný príspevok na nákup novej techniky. Kraj pre cestárov vyčlenil zo svojho rezervného fondu sumu 600 000 eur.

Stará technika

Technika RSÚC v Nitre určená na celoročnú údržbu komunikácií je podľa jej riaditeľa Ivana Folkmana zastaraná. Ako uviedol, cestári musia neraz pracovať aj s vozidlami s rokom výroby 1960. “Priemerný vek vozidiel a mechanizmov v spoločnosti je 24 rokov. Veľká časť techniky je ale v nevyhovujúcom technickom stave spôsobenom vekom a opotrebovaním, prípadne nefunkčná, pretože nie je možné vykonať opravu výmenou náhradného dielu, ktorý sa už nevyrába,” uviedol Folkman.

Potrebné sú milióny eur

Podľa jeho slov by RSÚC Nitra na nutnú obnovu vozového parku potrebovala 15 miliónov eur. V prípade, že sa problém so zastaranou technikou nebude riešiť, hrozí podľa Folkmana, že v priebehu niekoľkých rokov už RSÚC Nitra nebude schopná zabezpečovať údržbu ciest.

Modernizácia áut

Aj napriek tomu, že spoločnosť každoročne dosahuje zisk, nemá dostatok zdrojov, aby z neho nakúpila techniku v potrebnom množstve. Od roku 2014 investovala z vlastných zdrojov 1 040 950 eur. Vďaka európskym fondom sa RSÚC Nitra podarilo pred časom nakúpiť aj päť zametačov. Príspevok 600 000 eur z rezervného fondu NSK pôjde na modernizáciu týchto áut.

Lepšia údržba ciest

Podľa slov krajského poslanca Miloslava Hatalu sa vďaka nákupu nadstavieb stanú zo zametačov multifunkčné vozidlá. “Zhodnotíme tak techniku, ktorú už vlastníme. Vďaka tomu sa určite zlepší aj údržba našich ciest,” skonštatoval Hatala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM