Rastislav Búgel Kultúra

Český výtvarník s netradičným dielom: Pred Trafačkou vystavuje smútočné oznámenia!

Mladý český výtvarník si pre obyvateľov nášho mesta pripravil netradičné dielo. Pred fotogalériou Trafačka vystavuje smútočné oznámenia.

Ilustračný obrázok k článku Český výtvarník s netradičným dielom: Pred Trafačkou vystavuje smútočné oznámenia!
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava má názov Družba a vzťahuje sa k tohtoročnému dvadsiatemu výročiu partnerstva miest Nitra a České Budějovice. Od 21.9. do 28.9.2014 vystavuje českobudějovický výtvarník Jan Bradáč v Ukradenej galérii Nitra. Výtvarník svojou inštaláciou naznačuje, že sa v rámci partnerstva medzi mestami, väčšinou prezentuje to veselé (folklórne súbory, kulinárske slávnosti), čo o skutočnom živote obyvateľov týchto miest príliš mnoho nevypovedá.

Jan Bradáč: „ Do vitríny Ukradnutej galérie v Nitre, som chcel inštalovať niečo, čo by vystihlo charakter samotnej skrinky. Premýšľal som, ako vnímam tieto vitríny, spomínal, kedy sú naozaj využívané, kedy sa skutočne aktuálne a funkčne prihovárajú ku svojej komunite. Uvedomil som si, že ako naozaj živé, už od detstva, vnímam práve tie, do ktorých sa vyvesujú parte. Tam sa ten obsah pravidelne mení, a ľudia, najčastejšie starí, si ich stále so záujmom prezerajú. Ľuďom v Nitre som teda, pomyselným portálom, na týždeň sprostredkoval aktuálny pohľad do Českých Budejovíc.“

Ukradená galerie Nitra je experimentálny streetartový projekt oživenia a využitia zabudnutých násteniek, kedy opustenú nástenku umelci využívajú ako galerijný priestor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM