Lucia Lauková Kultúra

Cena mesta Nitra: Medzi nominovanými aj naši hokejoví a volejbaloví majstri

Nomináciu na udelenie Ceny mesta Nitra získali aj hokejoví a volejbaloví mastri Slovenska. Ocenenie by nemalo obísť ani trénera majstrovského hokejového týmu HK Nitra Antonína Stavjaňu.

Ilustračný obrázok k článku Cena mesta Nitra: Medzi nominovanými aj naši hokejoví a volejbaloví majstri
Foto: Rastislav Búgel

Hokejoví i volejbaloví majstri Slovenska a osobnosti kultúry a vedy sú nominovaní na udelenie Ceny mesta Nitra. Ako informovala radnica, nezisková organizácia Čakanka navrhla na ocenenie Imricha Točku za jeho záslužnú činnosť a prínos v oblasti kultúry, histórie, medailérstva, numizmatiky a zachovania kultúrneho a duchovného dedičstva. Vysokoškolský pedagóg je známy okrem iného aj ako autor mnohých publikácií, ktoré sa týkajú dejín Nitry a jej jednotlivých častí.

Ondrej Šedivý

Na základe návrhu Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre je na udelenie Ceny mesta Nitra navrhnutý aj Ondrej Šedivý, predovšetkým za jeho celoživotný prínos v skvalitňovaní vzdelávania v oblasti matematiky a za šírenie dobrého mena Nitry doma i v zahraničí. Podľa navrhovateľov je Ondrej Šedivý významnou osobnosťou mesta, ktorá vo verejnom živote a v akademickom prostredí domácich i zahraničných univerzít zohrala dôležitú úlohu ako akceptovaný vedec a učiteľ matematiky.

Antonín Stavjaňa

Primátor mesta Jozef Dvonč navrhol na ocenenie aj trénera majstrovského hokejového týmu HK Nitra Antonína Stavjaňu. Cenu mesta Nitry by mal dostať za rozvoj športu a za výrazný podiel na získaní prvenstva HK Nitra v celoslovenskej hokejovej súťaži. Antonín Stavjaňa je dvojnásobný majster sveta (1985 a 1996). V lige odohral 586 zápasov, v ktorých strelil 93 gólov.

Nitrianske majstrovské tímy

Za vynikajúce športové výkony, významné výsledky a propagáciu mesta Nitra je na udelenie najvyššieho mestského ocenenia nominovaný aj klub HK Nitra, ktorý sa stal tento rok po prvý raz vo svojej histórii majstrom Tipsport extraligy. Za rovnaké úspechy bol na udelenie Ceny mesta Nitra navrhnutý aj VK Bystrina SPU Nitra, ktorý sa po prvý raz v 64-ročnej histórii tohto športu pod Zoborom stal majstrom Slovenskej republiky vo volejbalovej extralige mužov. Udelenie ocenení navrhnutým kandidátom ešte musí schváliť Mestské zastupiteľstvo v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM