Lucia Lauková Správy

Čaká ich kontrola a poslanecký prieskum: Smerujú do Starého divadla Karola Spišáka!

Reakcia na dianie v Starom divadle Karola Spišáka sa dostavila. Nitriansky samosprávny kraj tam posiela kontrolu a prieskum si spravia aj poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Čaká ich kontrola a poslanecký prieskum: Smerujú do Starého divadla Karola Spišáka!
Zdroj: TASR

Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) pošle do Starého divadla Karola Spišáka (SDKS) v Nitre kontrolu zameranú na nakladanie s financiami a hospodárenie. Na poslanecký prieskum sa do SDKS chystajú aj členovia krajského zastupiteľstva. Reagujú tak na situáciu v divadle, z ktorého odchádza časť umeleckého súboru pre nezhody s riaditeľom Martinom Kusendom.

Ak to neustoja nedostanú peniaze

Poslanci sa chcú počas prieskumu zamerať na kontrolu pracovného poriadku, výpovede zamestnancov SDKS, na preverenie hospodárenia divadla i na jeho dramaturgický plán. Podľa slov predsedu kraja Milana Belicu sa Úrad NSK celou záležitosťou neustále zaoberá. Ako zdôraznil, fungovaniu divadla nepomáhajú permanentné pokusy o dosadzovanie vždy iného riaditeľa. „Takýto neustály postup metódou pokus-omyl nie je dobrý a bola by škoda, keby také kvalitné divadlo pre to skončilo. My musíme konať a to divadlo musí fungovať. Bolo nám deklarované, že oni to ustoja, tak uvidíme. Pokiaľ by to nezvládali, tak jednoducho nedostanú ďalšie peniaze na rozvoj, lebo tie financie sú účelovo určené na kultúru. A to by si mali obe strany uvedomiť, že je jeden vyšší cieľ, a to je zachovanie divadla a jeho úrovne,“ myslí si Belica.

Situácia sa skomplikovala

Situácia v SDKS sa skomplikovala ešte vlani, po odchode bývalého riaditeľa Ondreja Spišáka z funkcie. Výberová komisia za jeho nástupcu vybrala herca Romana Valkoviča. Proti jeho menovaniu do funkcie sa však postavila časť umeleckého súboru divadla. Na základe ich protestu poslanci NSK Valkoviča do funkcie nevymenovali. V novom výberovom konaní uspel súčasný riaditeľ SDKS Martin Kusenda. Ani s jeho predstavami o ďalšom smerovaní divadla však časť zamestnancov SDKS nesúhlasila. Vyčítali mu predovšetkým neskúsenosť a neodbornosť, s akou divadlo riadi.

Umelci podávajú výpovede

Momentálne je vo výpovednej lehote viacero členov umeleckého súboru divadla. Vo februári podala výpoveď dramaturgička Veronika Gabčíková a tiež herci Andrea Ballayová, Ľubomíra Dušaničová, Lucia Korená, Agáta Spišáková a Katarína Petrusová. Pridal sa k nim aj bývalý umelecký šéf Ivan Martinka a režisér Šimon Spišák. Výpoveď dal ešte koncom minulého roka aj režisér Ondrej Spišák a 15. januára tiež výtvarník Karel Czech. „Dovedna teda odišlo viac ako 50 percent umeleckého súboru,“ pripomenula pred časom Gabčíková. „Úrad NSK sa touto situáciu zaoberá, ale ako bývalý krízový manažér viem, že každá situácia je riešiteľná. Môže dôjsť k súčasnému prekrytiu viacerých problémov, ale ak je schopný manažér, tak sa to dá riešiť. Je mi ľúto, že odchádzajú kvalitní umelci, ale nikoho nemôžeme nútiť, aby zostal v divadle proti svojej vôli,“ dodal Belica.

Môže vás zaujímať:

Spory v Starom divadle sa vyhrotili: Časť hercov odchádza

Herci z SDKS zverejnili otvorený list: Upozorňujú v ňom na zlú situáciu v divadle

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM