Rastislav Búgel Samospráva

Bývalé telefónne búdky v Nitre: Z ulíc mesta by mali zmiznúť

Z nitrianskych ulíc by do konca marca budúceho roka mali zmiznúť bývalé telefónne kabíny. Mesto sa rozhodlo nevyhovieť žiadosti firmy Fox One, ktorá radnicu požiadala o prenájom pozemkov, na ktorých kabíny stoja.

Ilustračný obrázok k článku Bývalé telefónne búdky v Nitre: Z ulíc mesta by mali zmiznúť
Zdroj: TASR

Súkromná spoločnosť vo svojej žiadosti uviedla, že ich chcela využiť na verejnoprospešné účely v rámci projektu, ktorý pripravuje v spolupráci s Európskou úniou. Niekdajšie telefónne kabíny mali pomocou multifunkčných zariadení poskytovať dôležité informácie, propagovať cestovný ruch či poskytovať bezplatný wifi signál. Mali tiež zabezpečiť rozšírenie monitorovacieho kamerového systému. Súčasťou niektorých kabín mal byť aj integrovaný defibrilátor.

Mestu sa zámer nepáči

Fox One si bývalé telefónne kabíny prenajal od ich vlastníka, ktorým je Zion Media Corporation, pozemky pod nimi však patria mestu. Tomu sa zámer súkromnej spoločnosti nepáči. Mestskí poslanci preto rozhodli, že radnica firme pozemky neprenajme. Okrem toho vyzvali vlastníka nefunkčných telefónnych kabín, aby ich do 31. marca 2016 odstránil. Hlavným dôvodom pre takéto rozhodnutie boli obavy z toho, že firma chce nefunkčné kabíny využívať hlavne na reklamu. „Podľa vyjadrenia stavebného dozoru sú na bývalých telefónnych búdkach umiestnené citylighty, v ktorých sú obnovované reklamné plochy,“ uvádza sa v stanovisku mesta, ktoré pripomína, že vlastník týchto zariadení k nimi navyše nevie predložiť doklad o stavebnom povolení.

Nesúhlasia s prenájmom

Členovia Výboru mestskej časti (VMČ) Staré Mesto žiadajú, aby radnica v prípade bývalých telefónnych kabín postupovala podľa smernice o reklamných plochách, ktorá množstvo inzercie a bilboardov v meste obmedzuje. „VMČ nesúhlasí s prenájmom pozemkov a navrhuje riešiť bezdôvodné obohatenie za uplynulé obdobie a vyzvať spoločnosť, aby búdky odstránila do určitého termínu a v prípade, že tak neučiní, odstrániť ich na náklady mesta,“ uvádza sa v stanovisku mestskej časti Staré Mesto. Nesúhlasné stanoviská k prenájmu mestských pozemkov pre spoločnosť Fox One pridali aj útvar hlavného architekta, komisia pre financovanie, správu majetku a podnikateľskú činnosť i odbor majetku na mestskom úrade.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM