Rastislav Búgel Samospráva

Bytové domy na Misionárskej sú v zlom stave: Poslanci sa nevedia zhodnúť na cene pamiatky

Nitrianska radnica nevie nájsť spôsob, ako čo najlepšie naložiť s kultúrnou pamiatkou na Misionárskej ulici. Ide o súbor siedmich bytových domov, z ktorých chcel magistrát ešte vlani v decembri predať tri objekty s popisným číslom 7, 9 a 11.

Ilustračný obrázok k článku Bytové domy na Misionárskej sú v zlom stave: Poslanci sa nevedia zhodnúť na cene pamiatky
Zdroj: Dnes24.sk

Z výťažku z predaja potom plánoval zrekonštruovať zvyšné budovy, ktoré by zostali vo vlastníctve mesta. Do verejnej súťaže na odpredaj domov na Misionárskej ulici sa však prihlásil iba jediný uchádzač, ktorý ponúkol 240 000 eur. Tá bola hlboko pod cenou určenou znaleckým posudkom na 584 243,75 eura.

Nový posudok

Mestský poslanec Ján Greššo začiatkom tohto roka upozornil, že znalecký posudok je už päť rokov starý a nezohľadňuje súčasný technický stav budov. Mesto preto na jeho návrh nechalo vypracovať nový. Ten určil cenu troch bytových domov na Misionárskej ulici na 294 317,57 eura bez DPH. Táto čiastka mala byť zároveň najnižšou sumou, za ktorú sa domy mali predať v novej verejnej súťaži. Cena stanovená v novom znaleckom posudku sa však opäť nepáčila niektorým mestským poslancom, podľa ktorých je tentoraz zasa príliš nízka. „V každom bytovom dome sú štyri jednoizbové byty. Aj keď som si vedomý, že rekonštrukcia týchto objektov bude veľmi nákladná, aj vzhľadom na tie podmienky, ktoré tu stanovuje Krajský pamiatkový úrad, tak si nemyslím, že cena jedného metra štvorcového v týchto bytoch je na úrovni 394 eur. Myslím, že je to značne pod cenu. A už vôbec sa neviem stotožniť s tým, že meter štvorcový na Kalvárii, kde domy stoja, by sa mal predať za 50 eur. Za takéto ceny predávame pozemky v okrajových častiach mesta a nie v lukratívnej lokalite, akou je Kalvária,“ skonštatoval poslanec Štefan Štefek.

S návrhom neuspeli

Navrhol preto, aby sa objekty, aj napriek ich zlému technickému stavu a náročnej rekonštrukcii, predali za necelých 450 000 eur. „Navrhujeme zmeniť ceny tých objektov z ceny 88 295,50 eura na čiastku 134 400 za jeden dom. Minimálna kúpna cena aj s pozemkami a príslušenstvom by tak bola spolu 449 760 eur. Momentálne nenavrhujem, aby sme tieto bytové domy predávali individuálne. Ale stojí naozaj za uváženie, či by nebolo lepšie, ak by sme každý dom predávali samostatne. Možno by sa nám to skôr a ľahšie predalo,“ uviedol Štefek. Takmer rovnakú cenu za predaj objektov na Misionárskej ulici navrhol aj poslanec Daniel Hecht. So svojím návrhom nakoniec neuspel ani jeden z poslancov. Radnica preto pripraví na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva nový návrh na nakladanie s bytovými domami na Misionárskej ulici. Poslanec Greššo v tejto súvislosti pripomenul, že objekty kultúrnej pamiatky budú pri ďalšom odkladaní riešenia ďalej chátrať a môžu sa stať časom nepredajné.

Zlý technický stav

Komplex na Misionárskej ulici ešte donedávna slúžil ako domy opatrovateľskej služby, v ktorých boli nájomné byty pre starých a zdravotne postihnutých občanov. Výstavba týchto objektov bola ukončená v roku 1929 v rámci súboru stavby takzvaných Krajinských domkov. Všetky stoja v pamiatkovej zóne a v minulosti boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku. Dlhodobo sú v zlom technickom stave, ktorý si vyžaduje okamžitú rekonštrukciu všetkých domov i bytov. Cena stavebných prác pri obnove a oprave kultúrnej pamiatky je však taká vysoká, že magistrát na ňu vo svojom rozpočte už niekoľko rokov nevie nájsť peniaze.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM