Rastislav Búgel Samospráva

Budúcoročný rozpočet mesta by mal stačiť: Nitra sa však nevyhne šetreniu

Budúcoročný mestský rozpočet Nitry by mal postačovať na pokrytie všetkých potrieb mesta. Šetreniu sa však nevyhneme.

Ilustračný obrázok k článku Budúcoročný rozpočet mesta by mal stačiť: Nitra sa však nevyhne šetreniu

Povedal to primátor Jozef Dvonč potom, ako zastupiteľstvo schválilo materiál s východiskami rozpočtu na rok 2014. Predpokladaný vývoj ekonomiky mesta podľa primátora neohrozuje žiadne z jeho základných funkcií. „V každom prípade ale môže byť rizikový vtedy, ak by došlo k nejakému prudkému výpadku daní z príjmov fyzických osôb, alebo keby nám vznikli nejaké nepredvídané náklady. V poslednom čase máme napríklad dosť veľké problémy s haváriami na školských budovách. Keby sa nám nejakým spôsobom takýchto prípadov zopakovalo viac, tak by sme asi s rozpočtom mali problémy,“ skonštatoval Dvonč.

Na rozvojové aktivity s minimom

Zároveň pripomenul, že potom, ako si mesto splní všetky svoje záväzky, ktoré mu vyplývajú z jeho povinností, podpísaných zmlúv, či splátok úverov, na rozvojové aktivity v budúcom roku zostane minimum zdrojov. „Musíme riešiť aj balík nákladov, ktoré vznikli s realizáciou opráv komunikácií, balík, ktorý sa týka zatepľovania polikliniky a štyroch škôlok, neustále zápasíme s doplatkami vo verejnom záujme zmluvnému dopravcovi Arriva Nitra a. s. Usilujeme sa riešiť aj otázku reštrukturalizáciu úverov a zníženie dlhovej služby,“ vysvetľuje Dvonč.

Potrebujú peniaze

Podľa primátora by sa situácia v hospodárení Nitry mohla zlepšiť v prípade, že by sa mestám a obciam podarilo s vládou dohodnúť navýšenie podielu z daní z príjmov fyzických osôb zo súčasných 65,4 percenta na pôvodnú výšku 70,3 percenta. „Toto by bolo pre nás určite prínosom. A ďalšia vec je otázka aktívnejšieho narábania s majetkom a jeho predajom. Aj keď tá situácia na realitnom trhu nie je najpriaznivejšia, musíme v tejto oblasti niečo urobiť, pretože nejaké peniaze na dokončenie rozbehnutých vecí potrebujeme. Mienime tiež realizovať rozšírenie záhradníckej činnosti vlastnými kapacitami a chcem riešiť aj otázku vlastnej stavebnej firmy, aby sme niektoré rekonštrukcie mohli robiť vlastnými silami,“ dodal Dvonč.

Úsporný rozpočet

V tomto roku hospodári Nitra so schválenými rozpočtom vo výške 41.956.760 eur. V decembri 2012 bol schválený ako úsporný a prebytkový. Jeho súčasťou bolo napríklad zmrazenie platov zamestnancov mestského úradu, úspory vo vnútornej správe a tlak na mestské organizácie, v ktorých došlo k reštruktura­lizácii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM