Rastislav Búgel Krimi

Bude podobným nehodám ako na priecestí v Ivanke koniec? Pomôcť má mobilná aplikácia!

Nehody na železničných priecestiach by sa postupne mohli stať minulosťou. Prvým krokom k zvýšeniu bezpečnosti by mala byť novinka v podobe mobilnej aplikácie.

Ilustračný obrázok k článku Bude podobným nehodám ako na priecestí v Ivanke koniec? Pomôcť má mobilná aplikácia!
Zdroj: Dnes24.sk

Železničné priecestia sú aj v našom okrese nebezpečnou záležitosťou. Každoročne na nich pod kolesami vlaku skončí množstvo áut a zbytočne vyhasnú ľudské životy. Len nedávno sa podobná udalosť mohla skončiť tragicky v Ivanke pri Nitre. 26-ročná vodička mala podľa policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej vojsť so svojím Renaultom Scénic priamo pod kolesá vlaku na tunajšom priecestí. Podobným situáciám má pomôcť predchádzať aj novinka v podobe aplikácie Zelená vlna RTVS.

„V mobilnej aplikácii s dopravným spravodajstvom pribudnú k aktuálnym dopravným informáciám aj železničné priecestia,“ informujú Železnice Slovenskej republiky.

Pomôcť tak má všetkým vodičom, ktorý si danú aplikáciu nainštalujú do svojich smartfónov. Ako informovali ŽSR, mobilná aplikácia hlasom i obrazovou ikonou upozorní používateľa mobilného telefónu na blížiace sa železničné priecestie v jeho okolí. Databáza bude obsahovať všetky železničné priecestia na cestách I., II. a III. triedy na sieti celého Slovenska.

Novinka v podobe ohlasovaných železničných priecestí má v aplikácii Zelená vlna pribudnúť už v júnovej aktualizácii tohto užitočného programu. Aplikáciu Zelená vlna RTVS si môžete nainštalovať do svojich telefónov s OS Android a Apple OS.

Podľa údajov ŽSR sa v minulom roku stalo na slovenských železničných priecestiach 49 nehôd, pri ktorých zahynulo 11 ľudí a 20 bolo ťažko zranených. V tomto roku už evidujú 23 nehôd, pri ktorých zomrelo 6 ľudí a 8 bolo ťažko zranených.

Čítajte tiež:

Mladá vodička (26) vbehla s autom pod vlak: Polícia hľadá svedkov nehody!

V Ivanke skončil Renault pod kolesami vlaku: Vodička (26) utrpela ťažké zranenia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM