Monika Földešiová Rôzne

Bude mať už konečne Nitra cyklotrasy?

Mesto Nitra sa stále nevzdáva myšlienky na výstavbu nových cyklistických trás. O tomto zámere radnica uvažuje už dlhšie. Ešte v roku 2009 naň vyčlenila vyše 400.000 eur.

Za tieto peniaze sa mala súčasná cyklotrasa na nábreží rieky Nitra predĺžiť do mestskej časti Krškany až po Priemyselnú ulicu. Výstavba tohto úseku sa však oneskorila, pretože mesto čakalo na výzvu na získanie finančných prostriedkov z európskych fondov.
„Treba si uvedomiť, že v súčasnosti sú všetky aktivity v meste do istej miery poznačené hospodárskou krízou. To znamená, že mesto sa snaží nepoľaviť vo svojich plánoch, ale samozrejme niektoré veci bude nutné prispôsobiť rozpočtu,“ vysvetlil ešte v roku 2009 mestský poslanec a súčasný viceprimátor Ján Vančo.
Podľa slov Andreja Jančoviča z Mestského úradu v Nitre magistrát myšlienku na rozšírenie cyklotrás nezavrhol a do budúcnosti s ich výstavbou počíta. „V Nitre je o cyklistický šport veľký záujem. Momentálne tu je okolo 11 kilometrov cyklotrás, ktoré sú situované v Mestskom parku na Sihoti, na Zobore, Klokočine, a samozrejme, pri rieke Nitra. Celkovo je na území mesta Nitra projekčne pripravených ďalších 28 kilometrov cyklotrás,“ uviedol Jančovič. Radnica sa chce aj v súčasnosti pokúsiť nájsť prostriedky na výstavbu cyklociest z eurofondov. Peniaze však podľa Jančoviča nie sú jediným problémom. „Je to aj vlastnícke usporiadanie pozemkov, pretože mesto nie je vlastníkom všetkých komunikácií, kde je plánovaná ich výstavba. V prípade získania dotácií z eurofondov je naplánované komplexné dobudovanie cyklotrás, aj s mobiliárom, odpočívadlami, lavičkami a osvetlením. Vhodnou oblasťou pre ďalší rozvoj cyklotrás sú oblasti Chrenovej, Starého mesta, Pároviec, Mlynáriec, Klokočiny a Krškán,“ povedal Janočovič.
V Nitre je na obdobie rokov 2010 až 2014 naplánovaný aj projekt zavedenia cyklobusov určených na prevoz bicyklov do rekreačných zón v Nitre. „Väčšie využívanie alternatívnych zdrojov dopravy voči automobilom by tiež napomohlo k naplneniu Dohovoru primátorov, ktorý podpísal primátor mesta Nitry Jozef Dvonč v roku 2009 v Bruseli a ktorým sa mesto zaviazalo znížiť emisie oxidu uhličitého do roku 2020 o 20 percent,“ dodal Jančovič.

Zdroj: TASR Foto: archív Nitra24

cyklotrasy
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM