Monika Földešiová Kultúra

Bubny, samba a plno energie. Nitra sa premení na malé Rio de Janeiro!

Drumpoint, to je energia a radosť. Povinná medicína pre všetkých, ktorí potrebujú dobiť baterky. Už tento víkend zažije Nitra podobnú atmosféru ako na brazílskom karnevale.

Ilustračný obrázok k článku Bubny, samba a plno energie. Nitra sa premení na malé Rio de Janeiro!
57
Galéria
Zdroj: Drumpoint

Organizátorka a rodáčka z Nitry Romana Bojdová prináša opäť do nášho mesta atmosféru, ktorú väčšina z nás nemá šancu zažiť na Slovensku nikde inde. Naša Nitra sa premení na pár dní na malé, karnevalom preslávené Rio De Janeiro. A v rozhovore nám prezradila, ako sa ho môžete zúčastniť aj vy…

Už po štvrtýkrát sa púšťaš do tohto zaujímavého projektu. V čom je tvoja motivácia a za akých okolností vznikla prvotná myšlienka?

Motiváciou je hudba, ktorá mi učarovala už pred niekoľkými rokmi. Vždy ma priťahovali bubny všeobecne, spočiatku africké rytmy, venovať naplno som sa však začala brazílskej sambe a kultúre. V rámci vlastného vzdelávania som pocestovala pár európskych festivalov a workshopov a keď som zistila, že žiadna takáto akcia sa v našom okolí neorganizuje, pustili sme sa do toho. Naším cieľom bolo, aby sa Nitra stala „mestom/ miestom bubnov“ – preto „drum“ a „point“. Stalo sa, hneď po prvom ročníku dostala od priaznivcov festivalu prívlastok „hlavné mesto samby na Slovensku“.

Za tie 3–4 roky sa Drumpoint určite vyvíjal. Vieš povedať, v čom? V čom sa zlepšoval od ročníka k ročníku?

Viem :) Po skončení každého ročníka si hneď zapisujem plusy aj mínusy. Mám rada feedback, aj si ho vždy pýtam, či už od účinkujúcich alebo divákov. V rámci koncepcie festivalu sa snažíme vždy reagovať na ich podnety a v tom, v čom vieme, vyhovieme. Pre mňa je najvzácnejším práve fakt, že z roka na rok sa o festivale dozvedá viac ľudí a Drumpoint sa už stal takou malou nitrianskou tradíciou. Taktiež som vďačná, že vďaka partnerom môžeme každý rok spolupracovať so známymi hudobníkmi a lektormi, ktorí zabezpečujú festivalu dobré meno a prestíž. A inak to nebude ani tento rok .

Napríklad?

Čestnými hosťami 4. ročníka drumpointu sú Marivaldo a Roberta Paim – známi brazílski bubeníci, ktorí pôsobia v najznámejších bubeníckych kapelách sveta a tiež profesionálny bubeník Juljan Kramper, ktorý vedie tureckú školu samby v Istanbule.

Zdroj: YouTube.com

Čím bude tento ročník iný oproti predchádzajúcemu?

Zmeny sa dejú každý rok, keďže drumpoint je stále vo vývoji a ako som spomínala, zmeny sú reakciou najmä na podnety zvonka. Tento rok sme sa rozhodli dať viac priestoru práve bubeníkom, aby si medzi sebou vymenili svoje skúsenosti, kontakty a inšpirovali sa navzájom, preto sme prvý festivalový večer uzavreli spoločnosť a oficiálne otvorenie presunuli na piatok. V piatok budeme (už tradične) organizovať latino party pod holým nebom, novinkou budú napr. miešané drinky, ktoré tiež patria k letnej fieste. Čo sa týka celkového konceptu festivalu, chceme ho trošku viac otvoriť a rozšíriť záber nielen na brazílsku hudbu, ale všeobecne na kultúru Strednej a Južnej Ameriky, užijeme si teda latin jazz aj kubánsku salsu.

Určite sa zhodneme, že festival má pre Nitru veľký význam…

Určite áno. Nitra je jediným mestom na Slovensku a v krajinách V4, kde sa organizuje festival takéhoto rozmeru a významu. Napriek tomu, že je medzinárodný, zatiaľ si svojou veľkosťou stále udržuje príjemnú rodinnú atmosféru. Bubeníci, ktorí Nitru prvýkrát navštívili práve vďaka Drumpointu, sa sem aj ako turisti počas roka niekoľkokrát vracajú a okrem toho šíria meno festivalu aj Nitry a Slovenska v Európe aj Brazílii. Jedným z najprekvapu­júcejších momentov mojej návštevy v Rio de Janeiro bola situácia, kedy za mnou prišiel cudzí človek a keď zistil, že som zo Slovenska, spýtal sa, či poznám „ten Drumpoint, taký festival samby…“. Podlomili sa mi kolená a s hrdosťou som si povedala, že s celým tímom robíme dobrú prácu. Pre niekoho to možno nič neznamená a festival je len jedným zo stoviek podujatí, ktoré sa v meste organizujú, ja však verím, že jedného dňa bude na Drumpoint cestovať celé Slovensko. Neúnavne na tom pracujeme.

Zdroj: Drumpoint

Bude možné vidieť bubenícku show z viacerých krajín. Je vidno rozdiel v ich prevedení samby?

V brazílskej sambe existuje niekoľko štýlov, na festivale môžu diváci vidieť batucadu (štýl, aký sa hráva v Rio de Janeiro) a tiež samba reggae (rytmy oblasti Bahia inšpirované africkou hudbou a históriou). Rozdiel je tiež v interpretácii – niektoré kapely sa striktne držia rytmov tak, ako ich hrajú školy samby v Brazílii, niektoré pridávajú viac svojich nápadov alebo mixujú s inými groovmi, napr. z žánrov funk či hip-hop. Tento rok sme aj do sobotného programu na pešej zóne zaradili skupinu, ktorá okrem perkusií bude hrať aj známe brazílske melódie. Paleta účinkujúcich bude pestrá, myslím, že sa je na čo tešiť.

Súčasťou minulých ročníkov boli aj workshopy pre širokú verejnosť. Budú aj tento rok?

Workshopy pre bubeníkov, ale ani pre nadšencov nesmú chýbať! Tento rok sme pre všetkých bubnovania chtivých dospelých aj detičky pripravili bezplatný workshop v spolupráci s OC Centro Nitra a v nedeľu o 15.00 tam všetkých čakáme.

Drumpoint Slovakia 2016
57
Galéria
Foto: Monika Földešiová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM