Rastislav Búgel Rôzne

Borina by mala prejsť zmenou: Stať sa z nej môže športový a rekreačný areál

Z lesíka Borina stojaceho neďaleko najväčšieho nitrianskeho sídliska Klokočina by sa v budúcnosti mohol stať ucelený športový a rekreačný areál. Mesto pred časom vyhlásilo architektonickú súťaž na riešenie tohto priestoru.

Ilustračný obrázok k článku Borina by mala prejsť zmenou: Stať sa z nej môže športový a rekreačný areál
Foto: Rastislav Búgel

Jej víťazom je krajinný a záhradný architekt Zoltán Balko, ktorý sa vo svojej štúdii inšpiroval prírodným členením tejto lokality i jej pohnutou históriou.

Je súčasťou histórie

„Je to veľmi zaujímavé územie. Je zalesnené a nie je tam zástavba, ktorej by sa bolo treba prispôsobovať. Navyše je zaujímavé aj historicky. Dodnes tu stojí protiturecká hlásna vežička, ktorá bola súčasťou obranného systému Nitry. Borina je tak súčasťou histórie tureckých vojen, počas ktorých bolo mesto trikrát dobyté a trikrát oslobodené. Okrem toho tu bol dlho aj šibeničný vrch, na ktorom bolo vykonávané hrdelné právo. Tieto historické okolnosti som pri práci na štúdii využíval,“ hovorí Balko.

Inšpiroval sa Litvou

Tajomná atmosféra niekdajšieho šibeničného vrchu bola inšpiráciou pre Kopec nádeje. Ten má odrážať mystiku miesta, na ktorom boli v minulosti popravovaní odsúdení ľudia. „Lokality na umiestnenie šibenice neboli vyberané náhodne. Ľudia kedysi mali celkom iný cit pre krajinu a vnímali isté negatívne pocity, ktoré v nich vzbudzovali určité miesta. A takým bola kedysi určite aj Borina, ktorej sa pri osídľovaní mesta ľudia dlho vyhýbali. Práve tu by mal vzniknúť Kopec nádeje. Šlo by o špirálovitý chodník so sedením a výhľadmi na mesto, kde by boli osadené rôzne plastiky zobrazujúce negatívne i pozitívne postavy nitrianskej histórie. Či už by to bol slávny Corgoň, alebo francúzsky kapitán, ktorý oslobodil Nitru od Turkov, alebo naopak nitriansky hradný veliteľ, ktorý zradil mesto a vydal ho do rúk dobyvateľom. Mohli by to byť aj rôzne alegórie dobrých a zlých ľudských vlastností,“ vysvetľuje Balko. Pri návrhu Kopca nádeje sa voľne inšpiroval podobným magickým Kopcom čarodejníc v Litve, kde sa už niekoľko rokov konajú sochárske sympóziá, po ktorých zostávajú v krajine sochy démonov, diablov, či zosobnení rôznych ľudských neduhov.

S podujatiami

Okrem Kopca nádeje, zrekonštruovanej protitureckej hlásnej veže s výhľadmi do krajiny má podľa štúdie vyrásť na Borine aj prírodné pódium, na ktorom sa môžu konať rôzne kultúrne akcie. Vyrásť tu má tiež detské ihrisko v podobe opevneného hradiska. „Je tam aj priestor pre konanie rôznych historických a šermiarskych slávností, na zriadenie dobových stanových táborov a podobne. Dávnu históriu Boriny bude pripomínať aj náučný chodník. Súčasťou plánov je tiež vybudovanie fit dráhy, telocvične v prírode, zriadenie piknikových lúk a výstavba cyklotrasy, ktorá bude napojená na jestvujúce cyklistické cesty v meste. Štúdia by teraz mala postúpiť na ďalšie konanie, až po stavebné povolenie. Na to, aby sa celý zámer zrealizoval, ale samozrejme bude nutné, aby sa mestu podarilo zohnať financie, napríklad z fondov Európskej únie,“ dodal Balko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM