Aktualizované Krimi

Bola to úkladná vražda! Polícia má detaily likvidácie nitrianskeho podnikateľa

Poznajú presný vražedný plán! Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dve osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy.

Ilustračný obrázok k článku Bola to úkladná vražda! Polícia má detaily likvidácie nitrianskeho podnikateľa
Zdroj: TASR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dve osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, a tiež z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Organizátorom vraždy mal byť Miroslav Ž. (59), pričom jeho motívom mal byť majetkový prospech, a to prinavrátenie nehnuteľnosti, kvôli ktorej mal mať s obeťou konflikty. Na ich vyriešenie mal osloviť Štefana R. (57) s návrhom na „odstránenie“ Dalibora P. (44).

Presný plán

K vražde malo dôjsť v piatok 26. augusta 2016, čomu malo predchádzať niekoľkodňové sledovanie s cieľom zistiť trasy a návyky poškodeného. Ten ráno prichádzal na svojom aute do nitrianskeho penziónu, kde ho už mal čakať Štefan R. s nabitým samopalom. Výstrel zaznel v momente, keď Dalibor P. vystupoval z vozidla. Smrteľná rana ho zasiahla do hrudníka.

Čítajte aj: Vražda podnikateľa z Nitry: Polícia má podozrivého

„Počas troch dní intenzívneho vyšetrovania príslušníci Národnej kriminálnej agentúry vykonali štyri domové prehliadky, päť prehliadok iných priestorov, nariadili expertízne skúmanie z odborov balistiky a iných odvetví kriminalistického skúmania, ako aj množstvo výsluchov a operatívnych previerok,“ uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

O všetko ma obral!

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, zobral dnes do väzby Miroslava Ž. a Štefana R., ktorí sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Hoci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhoval vzatie obvinených do väzby z dôvodu, aby nemohli utiecť alebo skrývať sa a aby nemohli pokračovať v trestnej činnosti, sudca napokon akceptoval iba dôvody útekovej väzby.

„Nebudeme sa vyjadrovať v tomto štádiu konania. Podali si sťažnosť proti uzneseniu, ktorým boli vzatí do väzby,“ konštatoval advokát Michal Magdolen. O sťažnosti v najbližších dňoch rozhodne Najvyšší súd SR.

Miroslav Ž., ktorého zo súdu odvážali kukláči, v súvislosti s obvinením reagoval:

„Pripravili ma o dom a pripravili ma o penzión, cítim krivdu.“

Za úkladnú vraždu im hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov alebo na doživotie. Sudca už rozhodol o ich väzobnom stíhaní.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM