Lucia Lauková Správy

Boj s nelegálnymi bilbordmi v Nitre pokračuje: Vlani odstránilo mesto 105 kusov

Z ulíc Nitry postupne miznú reklamné plochy postavené načierno. Len za prvý mesiac nového roku už mesto zlikvidovalo ďalších 34 reklamných zariadení.

Ilustračný obrázok k článku Boj s nelegálnymi bilbordmi v Nitre pokračuje: Vlani odstránilo mesto 105 kusov
Zdroj: TASR

Mesto Nitra aj v tomto roku pokračuje v odstraňovaní nepovolených bilbordov na území mesta. V minulom roku sa podarilo odstrániť 105 bilbordov, od začiatku tohto roka k nim pribudlo ďalších 34 reklamných zariadení. „Mesto už likviduje aj nepovolené veľké reklamné pútače, bigboardy. Koncom minulého roka bol odstránený prvý veľký bigboard z Brezového hája na Chrenovskej ulici. V januári tohto roku boli odstránené ďalšie obrovské bigboardy na Chrenovskej a Bratislavskej ulici, pretože ich umiestnenie bolo nepovolené,“ informoval Andrej Jančovič z nitrianskeho mestského úradu.

Dvestometrové odstupy

Počet a umiestnenie nepovolených reklamných stavieb sa neustále mení, preto sú podľa útvaru hlavného architekta mesta nevyhnutné pravidelné kontroly v teréne. „V prípade zistenia nepovolených stavieb útvar nariaďuje ich okamžité odstránenie,“ skonštatoval Jančovič. Reklamné zariadenia postupne ubúdajú aj na prístupových cestách do mesta. „Pomohlo rozhodnutie mestského zastupiteľstva, podľa ktorého musia byť medzi reklamnými zariadeniami minimálne dvestometrové odstupy. Nové pravidlá sú najviac viditeľné na Cabajskej a Bratislavskej ulici,“ tvrdí Jančovič. V centre i v pamiatkovej zóne platí úplný zákaz bilbordov, s výnimkou obchodných centier sú povolené len citylighty a vývesné štíty.

Polovica stojí na čierno

S vizuálnym smogom bojuje mesto Nitra už niekoľko rokov. Mestskí poslanci pred štyrmi rokmi upozornili na zlú situáciu predovšetkým v Starom Meste. Poukazovali tiež na to, že takmer polovica bilbordov a podobných zariadení je v meste postavená načierno. Radnica sa preto rozhodla vypracovať systém opatrení, pomocou ktorých reguluje a kontroluje počet reklám v uliciach. Opatrenia sú zamerané aj na odstránenie množstva reklamných pútačov, ktoré sú postavené nelegálne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM