Rastislav Búgel Samospráva

Boj pred voľbami pritvrdzuje: 5 pravicových strán vytvorilo koalíciu!

Pred novembrovými voľbami v Nitre vznikla koalícia. Spojili sa strany Most- Híd, NOVA, OKS, SAS a SDKÚ-DS.

Ilustračný obrázok k článku Boj pred voľbami pritvrdzuje: 5 pravicových strán vytvorilo koalíciu!
Foto: Rastislav Búgel

Do novembrových volieb na poslancov do zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja pôjdu spolu ako stredo-pravicová koalícia piatich politických strán strany Most- Híd, NOVA, OKS, SAS a SDKÚ-DS. Koaličnú zmluvu podpísali regionálni predsedovia strán – Tibor Bastrnák, Anna Šmehilová, Vladimír Špánik, Radoslav Pavelka a Richard Strakoš. Dohodli sa tiež na spoločnej kandidátke krajských poslancov.

Bez spolupráce so SMERom

Strany sa v koaličnej zmluve zaviazali, že budú spoločne podporovať jedného kandidáta na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Súčasne sa záväzne dohodli, že ani pred voľbami ani po voľbách nebudú na úrovni VÚC spolupracovať s politickou stranou SMER-SD. Ide o historicky prvé prirodzené spojenie stredo-pravicových politických strán v kraji, ktoré predstavuje politickú alternatívu voči súčasnému spojenectvu politických strán SMER-SD a KDH.

Podpora okresov

Koaličné strany sa dohodli aj na rovnomernej podpore okresov. Informovala o tom Anna Šmehilová zo strany NOVA: „Keďže doteraz bol kraj od jeho vzniku politicky rozdelený len na princípe slovenskej či maďarskej karty, tak budú spoločne presadzovať rovnomerný rozvoj všetkých okresov NSK, nezávisle od ich veľkosti či národnostného zloženia.“

Novembrové voľby.

Voľby kandidátov na poslancov a kandidátov na predsedov do VÚC sa budú konať v sobotu 9. novembra. Ak ani jeden z kandidátov na župana nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, nasleduje druhé kolo volieb, ktoré by sa malo konať 23. novembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM