Kultúra

Blíži sa medzinárodný festival Ars Organi: Hudba bude znieť aj na Nitrianskom hrade

Pod Zobor prichádza už 11. ročník festivalu organovej hudby. Novinkou a zároveň zmenou bude jedno miesto koncertov.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa medzinárodný festival Ars Organi: Hudba bude znieť aj na Nitrianskom hrade
Foto: Ján Csillag

V rámci 11. ročníka medzinárodného organového festivalu Ars Organi Nitra zavíta do Nitry niekoľko virtuózov nielen zo Slovenska, ale aj z Nemecka, Rakúska a Rumunska. Svoje umenie predvedú počas série koncertov, ktorá štartuje 29. apríla a potrvá do 27. mája.

Koncerty aj v katedrále

Tento rok sa organizátori rozhodli pre zmenu jedného z koncertných miest. „Ako po minulé roky, bude to cyklus piatich organových koncertov konajúcich sa vždy v nedeľu o 19.00 h v dvoch nitrianskych kostoloch. Novinkou a zároveň zmenou bude jedno miesto koncertov. Oproti minulým rokom, tohtoročné koncerty sa budú konať v Katedrále-Bazilike sv. Emeráma (29.4., 13.5. a 27. máj) a v Evanjelickom Kostole Svätého Ducha (6. máj a 20. máj),“ informujú organizátori festivalu.

Otvárací koncert bude patriť vynikajúcemu nemeckému organistovi pôsobiacemu v USA Jensovi Korndörferovi, ktorý pôsobí ako hudobný riaditeľ a organista vo First Presbyterian Church v Antlante, vyučuje organovú hru na Georgia State University a Agnes Scott College a patrí k vynikajúcim organovým virtuózom, ktorý koncertuje po celom svete.

Výnimočné spojenie

V poslednú aprílovú nedeľu si budeme môcť vypočuť Korndörferovu virtuozitu v Bazilike sv. Emeráma v Nitre v dielach G. Muffata, N. de Grignyho, J. S. Bacha, R. Schumanna či M. Regera. „Druhý koncert bude výnimočný v tom, že sa po prvýkrát na festivale objaví menej tradičná kombinácia organu a tanca. Mladé rakúske umelkyne Ines Schüttengruber (organ) a Marie-Luise Schottleitner (tanec) vytvoria neopakovateľný zážitok v prvú májovú nedeľu, kedy v evanjelickom Kostole Svätého Ducha zaznejú v ich interpretácii skladby G. Muffata, J. S. Bacha, F. Peetersa, F. Mendelssohna Bartholdyho a súčasného rakúskeho skladateľa W. Sausenga,“ prezradili organizátori.

Program ďalších koncertov

Na treťom koncerte 13. mája sa v katedrále predstaví domáci katedrálny organista a skladateľ Vladimír Kopec. Jeho program bude pozostávať z diel autorov ako D. Buxtehude, J. S. Bach, D. Zipoli, G. Morandi, F. Mendelssohn Bartholdy či G. Liberto.

Na štvrtom koncerte 20. mája sa za organ v evanjelickom kostole posadí nitrianska organistka Mária Magyarová Plšeková, ktorá je zároveň zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou tohto festivalu. Na organe rakúskej firmy Pflüger Orgelbau zahrá diela V. Lübecka, J. S. Bacha, J. Stanleyho, F. Mendelssohna, S. Karg-Elerta a J. Rosinského.

Bodku za tohtoročným festivalom dá poslednú májovú nedeľu rumunská umelkyňa pôsobiaca vo Viedni Erzsébet Windhager-Geréd, ktorá rozozvučí katedrálny organ 27. mája nemecko-francúzskou organovou tvorbou, ktorá bude popretkávaná jej vlastnými improvizáciami.

Vstup na všetky koncerty je voľný. Bližšie informácie nájdete na www.organfest.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM