Rastislav Búgel Rôzne

Blíži sa 40. ročník poľnohospodárskej výstavy: Na tento program sa môžete tešiť!

Program jubilejného 40. ročníka Medzinárodnej poľnohospodárskej výstavy Agrokomplex v Nitre bude dopĺňať množstvo sprievodných podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa 40. ročník poľnohospodárskej výstavy: Na tento program sa môžete tešiť!
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Štvordňová výstava sa začne 22. augusta. Okrem prezentácie viac ako 450 výrobných a obchodných firiem poľnohospodárskeho a potravinárskeho zamerania sa na nitrianskom výstavisku bude konať aj množstvo ďalších podujatí. Jedným z nich bude aj Národná výstava hospodárskych zvierat. „Špecializované chovateľské zväzy pripravujú divácky atraktívne predvádzanie zvierat, programové vystúpenia, prezentáciu drobnochovu i odborné poradenstvo. Návštevnícky zaujímavé budú tiež ukážky dojenia oviec a sonografické vyšetrenia ich vemien či degustácia hovädzieho mäsa,“ informovala vedúca oddelenia marketingu a komunikácie podniku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra Michala Mičíková.

Ukážky jazdectva

Zaujímavé budú podľa jej slov i preteky poštových holubov, predstavenie koní, ukážky westernového jazdenia, furmanské preteky v ťažkom ťahu, ukážky podkúvania koní a ukážky pasenia oviec pastierskym psom. Novinkou bude Gazdovský dvor zameraný na spracovanie živočíšnych produktov.

Expozície stredných škôl

Ďalším sprievodným podujatím bude výstava COOPEXPO. V spoločnom stánku Družstevnej únie SR sa predstavia Coop Produkt Slovensko a Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností. Návštevníci sa môžu tešiť na expozície stavebných a výrobných družstiev, tvorivé dielničky, prezentácie súkromných stredných odborných škôl z Popradu a Bardejova, súťaže, módne prehliadky a hudobné i tanečné vystúpenia.

Kulinárske špeciality

Pripravený je tiež Kulinársky kútik, kde budú variť šéfkuchári Ľubomír Herko, Radek Šubrt a Michaela Králiková. Novinkou je podujatie Na potulkách našim vidiekom. To bude prezentovať Program vidieka SR 2007 – 2013. „Návštevníci budú mať možnosť zapojiť všetky zmysly do poznávania svojej krajiny prostredníctvom jedinečného náučného chodníka a zažiť slovenský vidiek interaktívnou zážitkovou formou,“ hovorí Mičíková.

Dožinkové slávnosti

Súčasťou sprievodného programu je tiež podujatie Rybné hospodárstvo spojené s podporou konzumácie rýb a prípravou rybích jedál v kulinárskom kútiku. Ukážky orby, predsejbovej prípravy a sejby bude zasa možné vidieť na akcii Dni poľa. „Počas výstavy sú v spolupráci s mestom Nitra organizované aj obľúbené Dožinkové slávnosti a Chrenovské stánky, ktoré budú plné zábavy, zaujímavých sprievodných akcií i folklóru. Zaujímavým programom poteší aj Slovenské poľnohospodárske múzeum, ktoré ju súčasťou nitrianskeho výstavného areálu. Predstaví sa známa Traktorparáda a senobranie. Premávať bude i obľúbený historický vláčik Nitrianskej poľnej železnice,“ dodala Mičíková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM