Lucia Lauková Správy

Biskupstvo Nitra chce od mesta získať budovu bývalej stanice lanovky na Zobore

Zámer postaviť lanovku na Zobore predložilo Biskupstvo Nitra na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Podľa diecézneho ekonóma vedie k samotnej výstavbe ešte dlhá cesta.

Ilustračný obrázok k článku Biskupstvo Nitra chce od mesta získať budovu bývalej stanice lanovky na Zobore
16
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Biskupstvo Nitra predložilo zámer na vybudovanie novej kabínkovej lanovky na Zobor, na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Napriek tomu, že v zámere sa uvádza, ako termín výstavby, rok 2018 a 2019, diecézny ekonóm Biskupstva Nitra, Martin Štofko, je vo vyjadreniach opatrný.

Termín prevádzky

Zámer predpokladá spustenie prevádzky novej lanovky v roku 2019. Zo slov Martina Štofka, však vyplýva, že ide skôr o orientačné čísla. „Tento údaj preberajú všetci z materiálu, ktorý spracovala pani zaoberajúca sa vypracovaním zámeru o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Potrebovala tam uviesť dátumy, tak ich dala v nejakom logickom slede. Teda o investorovi a ani o termíne výstavby vám neviem dnes dať žiadne ďalšie informácie,“ uviedol diecézny ekonóm Martin Štofko.

Začiatkom októbra nám ekonóm Biskupstva Nitra, Martin Štofko potvrdil záujem zo strany investorov. „Môžem potvrdiť, len toľko, že bol záujemca, ktorý bol ochotný prispieť na výstavbu lanovky, ale všetko je to len v teoretickej rovine, kedže nemôžete čakať reálnu záväznú ponuku, keď neviete, či náklady na výstavbu sa môžu pohybovať od 2, či 3 až do 7 miliónov eur,“ povedal ešte v októbri Martin Štofko. Cena novej lanovky je podľa projektu 7 988 750 eur.

Predá mesto budovu stanice?

Projekt taktiež ráta s rekonštrukciou existujúcej budovy stanice bývalej lanovky, ktorá patrí mestu Nitra. Pozemky pod ňou ako aj v okolí lanovky patria Biskupstvu Nitra. „Nemá význam sa tým zaoberať do momentu, kým nemáme istotu, či sa to dá vôbec postaviť, či nám Mesto Nitra odpredá/zamení budovu bývalej hornej stanice, či dostaneme stavebné povolenie a mnohé iné veci,“ dodáva diecézny ekonóm, Martin Štofko.

Proces môže trvať vyše roka

Aj z týchto dôvodov môže podľa Martina Štofka proces trvať aj viac ako rok. „Aj to len za predpokladu, že všetky veci pôjdu dobre“ hovorí Štofko. Ako nám potvrdil, stále platí, že Biskupstvo Nitra nebude tento projekt financovať z vlastných prostriedkov. „Buď sa budeme uchádzať o udelenie nejakých grantov, či dotácií alebo sa nájde investor, ktorý o tento projekt prejaví záujem (keď bude projektovo pripravený) a môže ho po dohode s nami realizovať, keďže od začiatku bolo práve cieľom mať pod kontrolou aktivity, ktoré by sa mali v našom území rozvíjať,“ povedal diecézny ekonóm, Martin Štofko.

Trasa lanovky

Kabínková lanovka by mala byť situovaná mimo zastavaného územia mesta Nitra. Územie údolného areálu lanovky je plánované pri lesnej ceste, ktorá je spojnicou ulíc Azalková a Pivonková. Lanová dráha medzi údolnou a vrcholovou stanicou by mala nadzemným spôsobom križovať Kláštorskú ulicu vedúcu do Špecializovanej nemocnice sv. Svorada. Ďalej by mala viesť po zalesnených západných svahoch predvrcholu Zobora až k existujúcemu chátrajúcemu areálu bývalej lanovky.

VIZUALIZÁCIE: Lanovka na Zobor
16
Galéria
Zdroj: Martin Zuskin
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM