Rastislav Búgel Rôzne

Biskup Judák posvätil kostol na Chrenovej: Stalo sa tak po 70 rokoch jeho existencie!

Farský kostol svätého Martina v Nitre na Chrenovej je po 70 rokoch svojej existencie posvätený. Počas uplynulého víkendu ho posvätil nitriansky biskup Viliam Judák.

Ilustračný obrázok k článku Biskup Judák posvätil kostol na Chrenovej: Stalo sa tak po 70 rokoch jeho existencie!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Do tohto dňa bol kostol iba požehnaný, a to arcibiskupom Karolom Kmeťkom zo 14. novembra 1943,“ skonštatoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Hodnotná vitráž

Vtedajší novopostavený kostol sa stal filiálkou farnosti Nitra – Horné mesto. Farským kostolom sa stal až v roku 1998, keď bola zriadená samostatná farnosť Nitra – Chrenová. Po tomto rozhodnutí biskupstva sa v interiéri a exteriéri chrámu urobili početné opravy, vrátane nainštalovania hodnotnej umeleckej vitráže s motívom Ducha Svätého. Z liturgických potrieb posviacky kostola bola na obetný stôl položená doska z brazílskeho mramoru a na steny kostola boli nainštalované štyri mramorové kríže. Nitriansky biskup počas svätej omše konsekroval kostol i oltár a tak zasvätil tento priestor navždy Božiemu kultu.

Dlhodobá história

História Kostola svätého Martina na Martinskom vŕšku, ktorý bol kedysi na území terajšej farnosti Nitra – Chrenová, siaha až do obdobia Veľkej Moravy. Na začiatku 20. storočia bol však kostol zbúraný a dnes sú zachované len jeho základy. Novopostavený kostol bol požehnaný v roku 1943. V tejto časti Nitry postupne vznikalo moderné sídlisko. „Prichádzali sem obyvatelia z rôznych častí Slovenska. Táto lokalita po druhej svetovej vojne veľmi potrebovala miesto, kde by ľudia prichádzali, aby sa posväcovali,“ povedal biskup Judák. Za komunizmu bola časť objektu odňatá a slúžila ako kultúrny dom. Po zmene spoločenského systému však došlo k jej návratu a teraz je dôstojným miestom pre obyvateľov sídliska Chrenová, skonštatoval biskup.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM