Rastislav Búgel Krimi

Kauza nitrianskej detskej kliniky má pokračovanie: Konať už začala prokuratúra!

Kauza údajného bielenia údajov v zdravotnej dokumentácii sa na nitriansku nemocnicu valí zo všetkých strán. Krajský prokurátor rozhodol o vykonaní pokynu na začatie konania.

Ilustračný obrázok k článku Kauza nitrianskej detskej kliniky má pokračovanie: Konať už začala prokuratúra!
Foto: Rastislav Búgel

Krajský prokurátor v Nitre na základe prerokovania veci s generálnym prokurátorom vo štvrtok 24. októbra rozhodol o vydaní pokynu na začatie konania Okresnej prokuratúre v Nitre na základe medializovaných informácií týkajúcich sa liečby novorodenca a následnom údajnom zásahu do jeho zdravotnej dokumentácie v Nemocnici s poliklinikou v Nitre.

Ide o konanie z podozrenia z prečinu ublíženia na zdraví a o podozrení z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Dnes o tom informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Ministerka Zvolenská chce odchod prednostky

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská žiada odchod prednostky detskej kliniky nitrianskej fakultnej nemocnice. Kontrola ministerstva mala ukázať na porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti. Informovala o tom v pondelok 28. októbra hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

„Ministerka požiadala dekanku Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre o okamžité odvolanie prednostky. Ministerstvo, rovnako ani riaditeľ nemocnice takúto možnosť nemá, keďže vymenovanie, ako aj odvolanie prednostov je plne v kompetencii univerzít,“ uviedla Čižmáriková.

Ostatné body až na mieste

Situáciu v nitrianskej nemocnici preveruje komisia ministerstva po podnete lekárov z detského oddelenia. V pondelok sa skončil dohľad na diaľku v otázke úpravy zdravotnej dokumentácie. „Ostatné body sťažnosti piatich lekárov z detského oddelenia FNsP Nitra budú ďalej predmetom šetrenia komisie MZ SR na mieste,“ doplnila Čižmáriková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM