Monika Földešiová Rôzne

Biela pastelka ide do ulíc! Dobrovoľníkov nájdete aj v našom meste

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska pripravila 12. ročník verejnej zbierky Biela pastelka. Jej cieľom je pomôcť ľuďom so zrakovým postihnutím viesť samostatný a nezávislý život. Hlavným zbierkovým dňom Bielej pastelky 2013 bude streda 25. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Biela pastelka ide do ulíc! Dobrovoľníkov nájdete aj v našom meste

Dobrovoľníci v bielych tričkách s logom verejnej zbierky budú vo viac než 200 mestách a obciach za symbolické 1 € ponúkať plastové spinky s vyobrazením bielej pastelky. Prispieť možno až do konca roka aj zaslaním SMS správy v hodnote 2 € na číslo 820. Zbierka je povolená Ministerstvom vnútra SR od 1. júla do 31. decembra.

„Biela pastelka pomáha nevidiacim vrátiť sa do života. Aj vďaka podpore darcov a výnosu verejnej zbierky môžeme klientom so zrakovým postihnutím bezplatne poskytovať špeciálne kurzy sociálnej rehabilitácie. Naučia sa na nich chôdzi s bielou palicou, orientácii v priestore či sebaobsluhe,“ hovorí Ivana Potočňáková, riaditeľka ÚNSS.

Vo viacerých mestách nebudú chýbať informačné stánky, v ktorých sa návštevníci dozvedia o činnosti únie, kompenzačných pomôckach pre nevidiacich a slabozrakých i možnostiach prevencie. V Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove ponúkame bezplatné vyšetrenie očného pozadia ľuďom starším než 50 rokov, ktoré pomôže odhaliť vekom podmienenú degeneráciu makuly. Toto ochorenie je najčastejšou príčinou straty zraku vo vyššom veku.

V hlavnom meste na Hviezdoslavovom námestí je od 11.00 naplánovaný Koncert Bielej pastelky, na ktorom vystúpia Martin Harich, Bukasový Masív, Marián Greksa, Maroš Bango, nevidiaci raperi NH6 a iní. Moderátormi podujatia budú Danica Matušová, Juraj Hrčka a Roman Bomboš. Súčasťou programu bude lúštenie najväčšej krížovky bielou pastelkou s ambíciou o zápis do Slovenskej knihy rekordov. Program koncertu je k dispozícii na www.bielapastelka.sk.

Generálnym partnerom verejnej zbierky Biela pastelka 2013 je spoločnosť Novartis. „Zrak považujeme za samozrejmú súčasť života. Niekedy však nevidíme na ľudí, ktorí našu pomoc potrebujú. Zmeňme to. Pomáhajme ľuďom, ktorí dokážu vidieť aj bez očí,“ povedal o spolupráci Zsolt Kajtor, generálny riaditeľ spoločnosti Novartis.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má 4 464 členov združených v 68 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

Kontakt:
Simona Šípová, PR manažérka ÚNSS
Tel.: 02/69 20 34 21, 0911 469 653
e-mail: simona.sipova@unss.sk
www.unss.sk

foto: archív Biela pastelka

Biela pastelka
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM