Monika Földešiová Rôzne

Belgičan kraľuje pieskovému festivalu

Už niekoľko dní môžete v nitrianskom nákupnom centre obdivovať 18 niekoľkometrových sôch z morského piesku, z ktorých 8 sa zapojilo do súťaže Grand Sand Festival Nitra 2011.

Sochári z 8 krajín sveta sa zapojili do súťažného festivalu, v ktorom predviedli svoje umelecké cítenie v podobe diel z piesku. V Galérii Mlyny môžete až do 14. augusta obdivovať výtvory Tomáša Bosambo z Českej republiky, Radovana Živného žijúceho v Portugalsku, ďalej Katsuhiko Chaen z Japonska, Fesrgus Oliver Mulvany z Írska, Enguerrand David z Belgicka, Gianni Schumarini z Talianska, Wilfred Stijger z Holandska a nechýbal ani zástupca Slovenskej republiky Martin Pokorný. Cenu za pieskovú sochu Ex Libris si prevzal Belgičan David, o víťazovi rozhodla odborná porota na čele s predsedom Janom Saudekom a čestným členom a operným spevákom Petrom Dvorským. Druhá priečka patrila Talianovi Schiumarinimu a tretie miesto Slovákovi Pokornému. V porote sa okrem iných ocitol aj riaditeľ DAB v Nitre Ján Greššo, akademický sochár Josef Jankovič či fotograf Jindřich Štreit. Hlasovať však môžu návštevníci aj naďalej až do 13. augusta a zapojiť sa do súťaže o ceny.

Na Svätoplukovom námestí sa nachádza 19. socha, najväčšia spomedzi všetkých. Ide o pieskové súsošie sv. Cyrila a Metoda, vysoké 5,5 metra, ktoré je vytvorené podľa bronzovej plastiky akademickej sochárky Ľudmily Cvengrošovej. Viac [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.99633_Pi­esocny-%E2%80%9Eobor%E2%80%9C-uprostred-namestia.1]TU [/link]

grand Sand festival 2011 NR
34
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM