Monika Földešiová Kultúra

Bejzo: Politika je pánske huncútstvo

Včerajší večer patril v Novej Pekárni skupine, ktorá má na svojom konte už čo-to odohrané. Už 22 rokov šíri svoje ska nadšenie kapela Polemic. Prinášame vám rozhovor so spevákom a gitaristom Braňom „Bejzo“ Bajzom.

Čím všetkým prešlo vaše „ska“ počas celej histórie Polemicu? Tento hudobný žáner má svoje mantinely, s ktorými sa nemôže hýbať, pretože by to bolo tým pádom už niečo iné. Snažíme sa to však posúvať stále ďalej, vytvárať fúziu niečoho, čo sme ešte nemali. Veľmi sa teším zo singlu Svetlá mesta, ktorý sme dali trošku do latiny. ** Previedli ste túto latinu aj do ostatných piesní nového albumu Horúce časy? Čím sa odlišuje od predošlej tvorby?** Tento album je hlavne viac gitarovejší a to hlavne z toho dôvodu, že sme pri nahrávaní navrstvili gitary a klávesy dodali. Mnohí si to však možno nepovšimli a je to pre nich klasický Polemic. ** Je to už pár rôčkov, čo ste vydali posledný album, zintenzívnili ste medzičasom koncerty či nahrávanie?** Aj práve kvôli intenzite koncertov sme odsúvali trochu nahrávanie a nepociťovali sme bod, kedy by sa oplatilo objednať štúdio, pretože sme mali veľa materiálu. Stále sme to odkladali, mali sme veľa hrania, vydávanie DVDčka, … Potom prišlo 20. výročie a chceli sme to osláviť novým albumom. Ale opäť ,pre nedostatok materiálu, sme dokončili „best ofku“, no potom sme si povedali, „že musíme“ a to nám trvalo ďalší rok a pol. Fakt sme sa neponáhľali, ale o to viac sme sa tešili, že sme nenechali nič na náhodu.

V Nitre hráte v Novej Pekárni, necítite klaustrofóbiu? Predsa len ste početnejšia kapela čo do počtu členov… Už sme tu zvyknutí hrávať ešte od čias, kedy to bola Stará Pekáreň. Je to povinná zastávka v rámci šnúry, kedysi sme tu zvykli hrať aj 2–3× do roka. Takže Nitra – kde inde ako v Novej Pekárni?

Aký bol dôvod výberu Divokého Billa ako predkapely vášho tohtoročného turné? Chceli sme niečo nové, vždy sme mali žánrovo i filozoficky príbuzné kapely. Nevravím, že chalani sú úplne niečo iné, sme si podobní početnosťou a tým, že je to poctivá skupina, ktorá si musela od garážového hrania postupne vydobyť miesto pod slnkom. Okrem toho je nám sympatický ich kapelový príbeh.

**Tento rok je rokom volebným, neuvažovali ste niekedy nad hudobnou podporou nejakej politickej strany počas kampane? ** Jednoducho – nie. Nie každý z nás má rovnaký politický názor. Zhodli sme sa, že ak by náš spoločný kamarát išiel niekam kandidovať a vedeli by sme, že ten človek stojí pevne na nohách, tak takého by sme možno výnimočne išli podporiť hraním. Tým, že týchto ľudí nepoznáme, nikto nedá ruku do ohňa za našich politikov. Politika nie je veľmi pozitívna, je to pánske huncútstvo a vždy sa tam dejú veci, ktoré ani so zdravým rozumom nefungujú.

Foto: Peter Frank Video: www.youtube.com

Víťazi lístkov na Polemic
1
Galéria
Bejzo: Politika je pánske huncútstvo
1
Galéria
polemic
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM