Lucia Lauková Správy Samospráva

Bary a herne v Nitre budú možno zatvárať skôr: O návrhu rozhodnú poslanci

Radnica pripravila návrh, ktorým sa skracuje prevádzková doba barov a herní v Nitre. Cieľom je vyriešiť problémy, ktoré vznikajú pri zábavných podnikoch najmä v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bary a herne v Nitre budú možno zatvárať skôr: O návrhu rozhodnú poslanci
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska radnica plánuje skrátiť prevádzkový čas barov a herní. Mestský úrad na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva pripravil návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré má skrátiť prevádzku herní do druhej hodiny ráno. Ak ho poslanci schvália, budú musieť skôr zatvárať aj zábavné podniky a diskotéky.

Súčasná prevádzková doba

Tie môžu byť v súčasnosti v pondelok, vo štvrtok a v nedeľu otvorené do polnoci, v utorok a stredu do tretej hodiny ráno a v piatok a sobotu do štvrtej ráno. Podľa upraveného VZN by ich prevádzková doba mohla byť cez týždeň do polnoci a len v piatok a sobotu do druhej hodiny ráno.

Návrh rozpútal diskusiu

Magistrát už zverejnil návrh nariadenia na svojej úradnej tabuli. Mestské zastupiteľstvo o ňom bude rokovať 18. mája. Už dnes sa však o obmedzení prevádzkových hodín barov a herní živo diskutuje. Polemika prebieha predovšetkým na internete a sociálnych sieťach. Väčšina diskutujúcich so zmenou VZN nesúhlasí.

Nočný život

Mestský úrad v dôvodovej správe k návrhu argumentuje tým, že sa skrátením prevádzkovej doby herní a barov snaží zlepšiť verejný poriadok, najmä v centre mesta. „Práve nočný život je záťažou nielen pre tam žijúcich obyvateľov, ale aj pre policajné zložky. Štátna aj mestská polícia rieši najmä počas víkendov vysoké množstvo prípadov a sťažností, ktoré úzko súvisia s osobami pod vplyvom návykových látok, a to až do skorých ranných hodín, takže takto pokračujúca situácia sa z hľadiska udržania verejného poriadku v meste zdá byť ďalej neúnosná,“ argumentuje magistrát.

Problémy so zábavnými podnikmi, ktoré sú v centre mesta, predovšetkým na Mostnej ulici, môže podľa mestských úradníkov vyriešiť práve obmedzenie ich prevádzkovej doby. Podľa väčšiny diskutérov na sociálnych sieťach spôsobí takýto krok vyľudnenie centra mesta a vytlačenie zabávajúcich sa ľudí z diskoték do ulíc.

Nezávislí poslanci oponujú

K problému sa vyjadril aj Nezávislý klub mladých poslancov, ktorí návrh VZN nepovažujú za správny. Skrátenie otváracích hodín zábavných podnikov podľa nich nijako nepomôže zabezpečiť verejný poriadok. „Práve naopak. O druhej hodine ráno vypustíme naraz do ulíc stovky ľudí, namiesto ich pozvoľného odchodu domov medzi druhou a štvrtou hodinou. Namiesto toho, aby sme využili benefit koncentrácie nočných podnikov na približne 200 metroch, do tohto priestoru nainštalovali kamery s vysokou rozlišovacou schopnosťou, posilnili v spolupráci so štátnou políciou hliadky a exemplárne potrestali zopár výtržníkov, vytrestáme niekoľko stovák slušných ľudí, ktorí majú radi tento druh zábavy, prevádzkovateľov podnikov a ich zamestnancov,“ konštatujú vo svojom stanovisku poslanci.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM