Lucia Lauková Kultúra

Aulu SPU v Nitre sprístupnia verejnosti: Jej priestor bude súčasťou predstavenia

V priestoroch univerzitnej auly SPU v Nitre budú využité na zaujímavé predstavenie. Miesto slávnostných ceremónií bude sprístupnené aj verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Aulu SPU v Nitre sprístupnia verejnosti: Jej priestor bude súčasťou predstavenia
Zdroj: TASR

Zvuk auly Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre predstaví intermediálne hudobno-divadelné predstavenie, ktoré pracuje s charakterom zaujímavých architektonických priestorov vysokoškolských ául. Podujatie sa uskutoční 1. marca tohto roka, jeho organizátorom je občianske združenie Archimera v spolupráci s občianskym združením Denkzeug.

Projekt Zvuk auly

„Vysokoškolské auly, symbolické a ceremoniálne priestory, ohromujú svojou mierkou a výtvarným stvárnením, ktoré podčiarkuje ich spoločenský význam. Tieto priestory však ostávajú pre bežnú verejnosť skryté za fasádou známych stavieb. Projekt Zvuk auly formou predstavenia sprístupňuje tieto nepoznané miesta univerzitných ceremónií,“ informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Renáta Chosraviová.

O stave študenta

Dramaturgiou je Zvuk auly, zároveň je obrazovo-dokumentárnou kolážou o stave súčasného študenta. Vychádzajúc z jeho perspektívy a ambícií diskutuje o úlohe kultúrnosti, vzorov, inšpirácií a autorít. Tieto fenomény prepája univerzita ako vrcholná vzdelávacia inštitúcia, ktorá má formovať a rozvíjať predpoklady študentov. Preto sa samotný priestor auly v predstavení Zvuku auly stáva scénou pre reflektujúce a kritické divadlo, arénou pre symbolické vyjadrenia nadčasových, ako aj bezprostredne súčasných spoločenských procesov, absurdity a humoru.

Autormi sú mladí umelci

Za koncept a interpretáciu jednotlivých zložiek projektu sú zodpovední mladí umelci, fotografka a výtvarníčka Martina Šimkovičová, operný spevák a architekt Peter Mazalán a historik architektúry Martin Zaiček. V predstavení účinkujú operní speváci Eva Šušková a Peter Mazalán, hudobní interpreti Pavol Mucha – violončelo, Braňo Ladič a Maroš Klátik – klavír. Za audiovizuálnu zložku je zodpovedný multimediálny umelec Jakub Pišek. Performerkami sú študentky Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM